Dačić odgovorio Milanoviću: Orao pao!

U prepirku Vulina i Milanovića, uključili su se Dačić i Szijjarto (EPA)

Nakon što je hrvatski premijer Zoran Milanović odgovorio na kritike srpskog ministra za rad i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, koji je prozivao Hrvatsku za neadekvatan odgovor na izbjegličku krizu, riječima “orao ne lovi muhe, a mi [Hrvatska] smo orao”, odgovorio mu je šef srpske diplomacije Ivica Dačić.

“Odgovorio bih mu citatom iz filma Balkanski špijun: ‘Orao pao’. Bolje da Hrvatska vodi računa da im se to ne desi, a ne da deli lekcije”, poručio je Dačić.

Nakon sastanka sa svojim mađarskim kolegom Petrom Szijjartom, Dačić je poručio Milanoviću kako bi bilo bolje da, umjesto upućivanja oštrih riječi susjedima, brine o svom sistemu prihvaćanja izbjeglica koji je “poslije svega jednog dana doživio kolaps”. S takvim stavom složio se i Szijjarto.

“Iz Hrvatske dolaze nekorektne reči. Srbiju je nazvao muvom, čime je uvredio našu zemlju”, rekao je Dačić.

Priključio mu se i šef mađarske diplomacije, kojeg je zasmetalo što je Milanović oštro napao i Mađarsku zbog odnosa prema izbjeglicama.

‘Da izdrži još dan-dva’

“Usporedio je ono što se danas događa u Mađarskoj s najmračnijim povijesnim događajima u 20. stoljeću, što je neprihvatljivo. Napao je Mađarsku jer se navodno nismo na pravi način odnosili prema izbjeglicama. I pored navodnih priprema, u Hrvatskoj se urušio sistem za prihvat izbjeglica. Bilo bi bolje da je hrvatski premijer iskoristio vrijeme, koje je utrošio za napad na Mađarsku, da njegova zemlja izdrži još dva dana val izbjeglica”, poručio je Szijjarto.

Po njemu, “Hrvatska se ne pridržava pravila i, prevozeći izbjeglice do granice, mase nagovara na kazneno djelo, jer je ilegalni prelazak granice kazneno djelo”.

Vulin je ranije poručio Hrvatskoj da ne zatvara granicu i međunarodne prijelaze, te najavio da će, u protivnom, Srbija zatražiti zaštitu pred međunarodnim sudovima.

Upitan da komentira te izjave ministra Vulina, Milanović je samo kazao da nema na to što reći.

“Orao ne lovi muhe, a mi smo orao”, kratko je odgovorio Milanović.

Izvor: Agencije