Grabar-Kitarović traži bolji nadzor granica

Grabar-Kitarović je kazala kako ne želi da se scene „kakve viđamo po susjednim državama počnu događati i u Hrvatskoj“ (Reuters)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je prvog dana nekontrolirano ušao preveliki broj izbjeglica u tu zemlju, te naglasila kako joj je na prvom mjestu sigurnost hrvatskih građana i stabilnost hrvatske države.

Kazala je da nije zadovoljna kako je protekla noć u Hrvatskoj.

“Da, naravno, Hrvatska je pokazala humano lice, ali ističem da mi je na prvome mjestu sigurnost hrvatskih građana i stabilnost države. Mislim da je prvoga dana nekontrolirano ušao preveliki broj izbjeglica”, naglasila je.

Dodala je kako nema potrebe da ljudi pristižu u tako velikom broju u jednom danu jer Hrvatska “jednostavno ne može zadovoljiti potrebe i brigu o tim ljudima”.

Posebno je naglasila da izbjeglice ne mogu nekontrolirano ulaziti na teritoriju Hrvatske mimo graničnih prijelaza.

Dodala je da ulazak u Hrvatsku „mora biti pod stalnim nadzorom jer moramo znati gdje su i u kojem trenutku se izbjeglice nalaze te se mora voditi briga o tome“.

“Jako je loše da se ulazi preko kukuruzišta, da granica ne funkcionira kako treba i odlučno tražim da se uvede čvršći nadzor nad državnom granicom te da se ona prelazi isključivo preko službenih graničnih prijelaza”, rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako će se o svemu tome raspravljati i na sutrašnjoj sjednici Vijeća nacionalne sigurnosti.

“Humanitarni aspekt je jedno lice ove krize. Međutim, drugo lice jesu svakako i sigurnosni, gospodarski, socijalni i svi drugi aspekti”, zaključila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Dodala je i kako ne želi da se scene „kakve viđamo po susjednim državama počnu događati i u Hrvatskoj“.

Milanović: Hrvatski kapaciteti ograničeni

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je u četvrtak sa Vladine sjednice kako je riječ o humanitarnoj krizi u kojoj institucije rade sve što treba “u najboljem interesu, prije svega Hrvatske, humanosti i poštivanja europskih pravila”, ali i upozorio da su hrvatski kapaciteti ograničeni.

“Dužnost nam je evidentirati ljude koji ulaze u Hrvatsku dok to budemo u stanju, ovisno o dolasku novih ljudi”, kazao je Milanović dodavši da je riječ o ljudima koji ne žele ostati u Hrvatskoj.

“Dakle, mi smo tranzit i ponašat ćemo se prema njima sigurno bolje nego neke druge države, kao što smo vidjeli posljednjih dana”, rekao je.

Milanović je prije Vladine sjednice sat vremena razgovarao s austrijskim saveznim kancelarom Wernerom Faymannom.

“Podijelili smo iskustvo, dogovorili neke stvari. Austrija je ipak sve više zemlja destinacije, Hrvatska nije”, rekao je premijer.

Ponovio je kako će Hrvatska biti konstruktivna i sarađivati, ali “postoje granice naših kapaciteta”.

“Nakon toga, ako se broj poveća, ne znam hoćemo li sve ljude moći evidentirati, to ne mogu jamčiti. Moramo voditi računa prije svega o hrvatskim interesima, ali mislim da smo već na početku pokazali da se znamo ponašati kao ljudi”, zaključio je Milanović.

Vlada je donijela odluku o osnivanju Stožera za koordinaciju aktivnosti, na čijem čelu će biti potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

U Hrvatsku je tokom noći ušlo gotovo 6000 izbjeglica.

Izvor: Agencije