SAD: Vučić i Biden razgovarali o energetici

Aleksandar Vučić i Joseph Biden razgovarali u Bijeloj kući (Tanjug)

Piše: Ivica Puljić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo nakon današnjeg razgovora sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Josephom Bidenom.

“Bela kuća je imala reči pohvale za naše reforme, posebno ekonomske. Mi smo tražili pomoć Sjedinjenih Država na našem putu ka Evropi”, izjavio je premijer Srbije nakon razgovora u Bijeloj kući.

On je o izbjegličkoj krizi u Europi rekao da Sjedinjene Države usko surađuju s europskim zemljama te da on osobno ne vidi razloga za paniku u europskim zemljama i jednom dijelu javnosti u Srbiji.

Razgovori o budućnosti

Aleksandar Vučić je istakao da su nastavljeni američko-srpski razgovori o energetici te da Srbija već razgovara s Europskom Unijom o tome kako najbrže izgraditi interkonektor prema Bugarskoj.

“Mi želimo izbeći bilo koju vrstu zavisnosti od bilo koga kada se govori o energetskoj budućnosti”, rekao je Vučić.

Govoreći i o regionalnim pitanjima premijer Srbije je rekao da je iza Srbije teško ljeto, ali kako vjeruje da su se incidenti u Srebrenici prevazišli te da s Bosnom i Hercegovinom sada treba voditi razgovore o budućnosti.

“Sa Hrvatskom nam predstoji mnogo rada, mnogo energije koju moramo uložiti kako bi mogli prevazići različite poglede na prošlost … Leto je, nažalost, bilo teško, bolno za mnoge od nas, ali mislim da smo to uspeli prevazići ozbiljnom i odgovornom politikom koju je Srbija vodila … Ja sam i ovde o svim zemljama Zapadnog Balkana govorio na lep način, nisam ni o kome nijednu ružnu reč rekao” – zaključio je Vučić nakon razgovora koje je imao danas u Bijeloj kući.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Pregovori između Beograda i Prištine u Briselu urodili su plodom. Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, koja je posredovala u cjelodnevnim pregovorima, objavila je kako su potpisana četiri sporazuma. Premijeri Srbije i Kosova zadovoljani su postignutim. I jedan i drugi sporazume smatraju uspjehom iako taj uspjeh tumače različito. 

Published On 25 Aug 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO