SAD će podržati ulazak Crne Gore u NATO

Crna Gora je u ključnoj fazi integracija, u kojoj treba pokazati da je spremna za članstvo u NATO-u, rekao je ranije Jens Stoltenberg (AP)

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden rekao je u ponedjeljak crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću da će SAD podržati članstvo Crne Gore u NATO-u, uz vrlo bitne pretpostavke dalje izgradnje pravne države i osiguranja snažne podrške javnosti.

Đukanović je u telefonskom razgovoru sa Bidenom zahvalio SAD-u i Bidenu lično za kontinuitet podrške Crnoj Gori, kao i na razumijevanju važnosti evropske i euroatlantske perspektive ne samo Crne Gore već i regije u cjelini, prenosi Hina.

U saopćenju crnogorske Vlade piše da je Đukanović izrazio očekivanje da će na ministarskom sastanku NATO-a u krajem godine biti postignut konsenzus o upućivanju poziva Crnoj Gori za članstvo.

Ključna faza

“Đukanović i Biden saglasni su da bi članstvo Crne Gore u Savezu učvrstilo njenu poziciju u euroatlantskim institucijama, pridonijelo jačanju regionalne stabilnosti i potvrdilo kredibilitet politike otvorenih vrata NATO-a”, saopćeno je.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u junu je kazao kako smatra da je Crna Gora u ključnoj fazi integracija, u kojoj treba pokazati da je spremna za članstvo u Alijansi, te dodao da će taj vojni savez do kraja godine donijeti odluku o pozivu.

Nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Stoltenberg je ocijenio da je članstvo u NATO-u “dobitna kombinacija za Crnu Goru”.

Generalni sekretar NATO-a potvrdio je da će se u decembru ocjenjivati napredak i spremnost Crne Gore za pristupanje Alijansi, za šta je, kako dodaje, NATO spreman.

“Važno je da Crna Gora uradi šta treba i pokaže da može biti punopravan član. Integracija nije lak put, a Crna Gora pravi dobar napredak na tom putu”, kazao je tada Stoltenberg.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO