Novi zakon o legalizaciji objekata u Srbiji

Potpredsjednica Vlade Srbije je rekla kako će postojati samo dvije mogućnosti - da se objekti legaliziraju ili sruše (Al Jazeera)

Novi zakon o legalizaciji objekata u Srbiji, koji predviđa da je za legalizaciju porodične kuće do 100 metara kvadratnih potrebno prosječno 100 eura, bit će donijet do kraja oktobra, najavila je potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ove države Zorana Mihajlović.

Kako prenosi agencija Tanjug, zakon predviđa 238 puta niže troškove i tri puta manje dokumenata.

„Želimo da uvedemo red u građevinarstvo, i stavimo tačku na problem legalizacije. Hoćemo na brz i jeftin način da sprovedemo legalizaciju“, rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Samo dvije mogućnosti

Ona je rekla da će zakon odmah po usvajanju u skupštini stupiti na snagu i da će obuhvatiti oko 1,4 miliona nelegalnih objekata, od čega je polovina već od ranije u postupku legalizacije.

Mihajlović je podsjetila kako će ovo biti šesti zakon o legalizaciji u prethodnih 18 godina i poručila kako više neće biti novih zakona i produžavanja rokova i pozvala građane da legaliziraju svoje objekte.

Potpredsjednica Vlade Srbije je rekla kako će postojati samo dvije mogućnosti – da se objekti legaliziraju ili sruše, kao i da će svima koji počnu sada graditi objekte kako bi iskoristili vrijeme do primjene novog zakona, da se neće moći legalizirati jer je će stanje biti provjereno na terenu ortofoto snimcima.

Izvor: Agencije