Novi Upravni odbor JU Djeca Sarajeva

Tri člana JU Djeca Sarajeva ponudila ostavke, a Vlada KS na njihova mjesta imenovala vršitelje dužnosti kako bi se riješili aktuelni problemi (Arhiva)

Vlada bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo danas je na vanrednoj sjednici, nakon što su tri člana Upravnog odbora Javne ustanove Djeca Sarajeva podnijela ostavke, sa tih funkcija razriješila Editu Kalajdžić, predsjednicu i članove ovog Upravnog odbora Vildanu Vrabac i Dženisu Buljugić, javlja agencija Fena.

Na ova upražnjena mjesta Vlada KS je imenovala vršioce dužnosti, Mirzu Trhulja kao predsjednika, te Nedima Beganića i Dženitu Bojčinović za članove ovog Upravnog odbora, kao predstavnike roditelja.

Premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, na svom profilu na društvenoj mreži Facebook potvrdio je imenovanje vršilaca dužnosti Upravnog odbora JU Djeca Sarajeva.

„Zbog ostavki članova Upravnog odbora starog saziva nije se moglo odlučivati po žalbama roditelja čija djeca nisu primljena, te je zbog te činjenice blokiran cijeli proces“, napisao je šef kantonalne Vlade.

Prijem novih odgajatelja

Vlada KS je zatražila od Upravnog odbora, koji je sa pet članova sada u punom sastavu, da hitno održi sjednicu na kojoj će se razmatrati žalbe roditelja upućene zbog neupisivanja djece u ovu javnu ustanovu.

„Upravni odbor će zasjedati hitno i do kraja sedmice bi problem trebao biti riješen, te će mališani normalno krenuti u svoje vrtiće“, naveo je Konaković.

Mandat vršilaca dužnosti predsjednika i članova Upravnog odbora trajat će do okončanja procedure po Javnom pozivu za izbor i imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora Javne ustanove Djeca Sarajeva, a najviše tri mjeseca od dana dostavljanja ovog rješenja imenovanim, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Konaković ističe kako će Vlada KS nastaviti sa poboljšanjem uvjeta u sarajevskim vrtićima.

„U narednim danima donosimo odluke o prijemu novih odgajatelja, te otvaramo prostor za još 300 mališana koji će biti primljeni u vrtiće“, napisao je na Facebook profilu.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović će evaluirati devetogodišnje osnovno obrazovanje u ovom kantonu.

Published On 03 Jul 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO