Autobusi sa izbjeglicama krenuli prema Hrvatskoj

Blokada mađarske granice dovela je do promjene rute izbjeglica, pa iz prihvatnog centra u Preševu, na jugu Srbije, sada žele u Zapadnu Europu preko Hrvatske.

Autobusi koji prevoze izbjeglice iz Preševa kreću prema Šidu, gradu na granici s Hrvatskom.

Na privremenom autobusnom stajalištu u Preševu nalazi se više autobusa spremnih za pokret.

“Do pre nekoliko sati autobusi su vozili izbeglice ka severu Srbije, odnosno prema granici sa Mađarskom, a umesto natpisa ‘Mađarska’ i ‘Horgoš’ piše ‘Hrvatska’ i ‘Šid’. Izbeglice su zbunjene i kažu da ne znaju gde se tačno nalazi Hrvatska, ali kupuju karte i odlaze prema Šidu i hrvatskoj granici”, javlja Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Do promjene u ruti došlo je nakon zatvaranja graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske nakon čega su stotine izbjeglica ostale u pograničnom području. 

Na području Šida su preventivno već pripremili prihvatni centar za izbjeglice – nekadašnju dječju bolnicu, prenosi RTS.

Zapravo je riječ o objektu u koji su nekad bila smještena djeca s poremećajima u razvoju. Objekt se nalazi na samoj granici Srbije i Hrvatske, nedaleko malograničnog prijelaza Principovac koji povezuje Šid na srpskoj i Ilok na hrvatskoj strani.

Pretpostavlja se da će, po procjenama Al Jazeerinih reportera, autobusi do Šida stići za šest do sedam sati.

Do promjene u ruti kojom prevoze izbjeglice došlo je nakon zatvaranja graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske, zbog čega su stotine izbjeglica ostale “zarobljene” u pograničnom području, prenosi B92.

Srpski mediji javljaju i kako sve autobuse koji su eventualno krenuli ka granici s Mađarskom preusmjeravaju prema Hrvatskoj.

Nakon što je Mađarska odlučila zatvoriti svoje granice, Facebook skupina koja sebe naziva “Avoid Hungary – Migration news” (Izbjegavajte Mađarsku – vijesti o migracijama) pripremila je letke s alternativnim rutama koje dijele izbjeglicama na makedonsko-srpskoj granici, izvijestli su ranije regionalni mediji. 

Ostojić: Hrvatska je spremna

Hrvatska za eventualnu izvanrednu situaciju dolaska velikog broja izbjeglica ima pripremljen izvanredni plan koji je spremna vrlo brzo aktivirati, izjavio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, no nije htio govoriti o detaljima toga plana.

“U ovom trenutku imamo pripremljen za izvanrednu situaciju izvanredni plan, ali nije potrebno nikoga opterećivati s detaljima tog plana. On je pripremljen i napravljen i ako bude potrebno bit će brzo aktiviran na Vladi”, rekao je Ostojić u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade, ustvrdivši kako nastojanje izbjeglica da dođu do Europe “zasigurno stvara krizu kakvu Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata”.

Ostojić je, govoreći načelno o planu, kazao kako je njime utvrđen način postupanja svih segmenata državne administracije, kao i koordinacije s nevladinim sektorom i svima koji mogu pomoći. Plan propisuje i način na koji se uređuju prihvatilišta, njihovu poziciju i dr.

Uputio je kritiku svima koji govore kako se Hrvatska treba postaviti poput Austrije, Njemačke i Danske koje su uvele privremene kontrole na granici, poručivši im da ne znaju o čemu govore jer su te zemlje, podsjetio je, takvu odluku donijele sukladno schengenskoj pravnoj stečevini.

“A kako da Hrvatska to aktivira kad to nikad nismo ni deaktivirali? Hrvatska graničnu kontrolu ima oduvijek”, podsjetio je Ostojić.

Resursi kao i za poplave

Na kraju je naglasio kako je Hrvatska u stalnom kontaktu sa susjednim zemljama te ponovio da će, ako dođe do velikog izbjegličkog vala, sustav biti vrlo brzo aktiviran.

Hrvatska do sada nije bila zemlja destinacija za izbjeglice, ali je logično da se postavlja pitanje njihovog mogućeg dolaska s obzirom na zid koji je podigla Mađarska te kazne za one koji ga oštete ili ga pokušaju prijeći, dodao je ministar.

“Ako do tog izbjegličkog vala dođe, Hrvatska ima pripremljen izvanredni plan. Ako dođe do masovnog priljeva, odnosno vala izbjeglica koji se broji u tisućama, naravno da je to trenutak kad se više ne mogu primjenjivati redovne, odnosno regularne mjere koje policija uspješno provodi na granici”, kazao je Ostojić.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči sjednice Vlade novinarima je rekla kako Hrvatska može, ako se dogodi val izbjeglica preko njezinog teritorija, uz ostalo koristiti resurse koje je koristila i prošle godine prilikom poplava koje su pogodile Slavoniju.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO