VIDEO: Policijska akcija uništavanja polja kanabisa u Albaniji

Albanska policija je prošle godine uspjela uspostaviti  kontrolu nad selom Lazarat u jugu Albanije, poznatom centru uzgajivača i trgovaca kanabisom.

Borba sa krijumčarima i uzgajivačima droge je nastavljena i ove godine. Provode se akcije na sjeveru zemlje kako bi se uništila polja kanabisa.

Samo jedna stabljika vrijedi oko 1.000 eura. Ekipa Al Jazeere pratila je policijsku akciju.

„Četiri sata ujutro, stotinjak pripadnika Albanske policije kreće u akciju. Uz oružje nose, za njih, neobičan alat“, izvještava Avni Ahmetaj.

“Cilj policijske akcije koja je u toku je uništavanje parcela na kojima se uzgajaju opojne biljke. Zadatak policije je preduzimanje mjera kako bi uništili te biljke i privođenje počinilaca pred organe pravde“, kaže Lorenc Paganika, direktor policije Skadarskog okruga.    

No, stići do parcela gdje se uzgaja kanabis nije lako. Nakon dva sata vožnje, put nastavljamo skoro još dva sata čamcem. Gdje idemo, znaju samo voditelji ove policijske operacije.

Uništene stabljike vrijedne milijardu eura

Policajci se dijele u nekoliko grupa. Put nastavljamo pješke po veoma teškom terenu. Nakon više od dva sata hodanja po šumi policija nailazi na parcelu kanabisa.      

“Ovo je samo jedna od akcija koje preduzima albanska policija. Ove godine uništeno je više od 700.000 stabljika kanabisa u vrijednosti od gotovo milijardu eura. Uhapšeno je nekoliko stotina osumnjičenih uzgajivača i trgovaca drogom“, javlja Ahmetaj.

Kanabis koji je pronađen treba da se uništi na mjestu dešavanja, a specijalne policijske snage osiguravaju teren.

Samo stotinjak metara dalje još jedna parcela. I opet ista procedura.

„Imali smo akcije u dva različita mjesta, i to sa nekoliko ekipa. Postigli smo dobar rezultat jer smo pronašli i uništili ukupno 75 parcela u kojima se nalazilo između 100 do 600 stabljika kanabisa. U odnosu na parcele koje smo ranije pronašli, ove su bile male“, kaže Skender Kalemi, direktor Odjela za sprječavanje kriminalnih dela.  

Uhapšeno više od 280 ljudi

Kako bi prekrili tragove, uzgajivači koriste imanja koja nemaju vlasnika, što otežava rad istražnih organa, ipak rezultati su vidljivi.

„Ove godine podnijeli smo krivične prijave protiv 485 osoba, od kojih se 287 nalazi u zatvoru. Prošle godine uništili smo pola miliona stabljika kanabisa, dok smo ove godine uspjeli uništiti 700.000. Albanska policija je odlučna da nastavi sa ovim akcijama“, dodaje Kalemi.

Dvanaest sati nakon početka akcije policajci se vraćaju nazad.

Posljednja tri mjeseca, akcije poput ove za policajce su postale svakodnevica.

Borba protiv uzgajivača i trgovaca drogom je glavni prioritet i albanskoj Vladi. 

Izvor: Al Jazeera