Ko je policajac koji grli sirijskog dječaka

Fotografija Arifija i sirijskog dječaka se munjevito raširila na Facebooku i Twitteru (Tanjug)

Policajac čija je fotografija sa sirijskim dječakom u “očinskom” zagrljaju izazvala val emocija na društvenim mrežama zove se Redžep Arifi, iz Preševa, i već mjesec dana je angažiran u Miratovcu, gdje se dočekuju izbjeglice koje u Srbiju stižu preko Grčke i Makedonije.

Dirljivu fotografiju Arifija je najprije sinoć na Twitteru objavila novinarka BBC-a Manveen Rana, uz prateći tekst: “Sirijci su puni hvale o srbijanskoj policiji. Kažu da su srbijanski policajci dobri i da su prvi koji se prema njima ne ponašaju kao da su životinje”.

Arifi je policajac Policijske uprave u Preševu, od 2002. godine, prenosi Tanjug.

Njegov rođak Valjon Arifi rekao je Tanjugu da Redžep uopće nije bio svjestan da njegove slike gleda cijeli svijet na društvenim mrežama sve dok nije otišao u svoju stanicu, gdje ga je o tome obavijestio jedan od kolega.

Njegova fotografija se munjevito raširila na Facebooku i Twitteru, a nekoliko sati kasnije je Rana, novinarka Radija 4 BBC-a, na istoj društvenoj mreži postavila još nekoliko fotografija Arifija.

“Za sve one koje je oduševila slika srbijanskog policajca kako se igra sa bebom iz Sirije, evo dodatnih fotografija”, napisala je ona pored fotografija.

Gubitak oca

Redžep je izgubio oca, u saobraćajnoj nesreći, kada je imao samo šest mjeseci.

Nije oženjen, nema djece i ima 34 godine.

Valjon Arifi kaže da je Redžepa sreo nakon što je saznao da je popularan, ali da on nije želio da govori o tome.

“Samo je kratko rekao da je to ljudski čin i obaveza svakog humanog čovjeka”, kaže Valjon, koji također svakodnevno provodi vreme sa izbjeglicama u Miratovcu.

U tom dijelu gdje su nastale slike u selu Miratovac autobusi UNHCR-a svakodnevno preuzimaju veliki broj izbjeglica, a policajac Arifi je sa svojim kolegama tu kako bi se održao javni red i mir, ali i da ih zaštiti.

Nalog novinarke BBC-a na Twitteru je pun priča o teškom putovanju izbjeglica, od navoda izbjeglica da ih tuče policija u Grčkoj do opisa cjelonoćnih vožnji autobusom i slika improviziranog kampa u centru Beograda.

Poslije mnogobrojnih nedavnih medijskih izvještaja o brutalnosti policije i okrutnog ophođenja prema izbjeglicama u nekim evropskim zemljama, korisnici interneta u Srbiji i drugdje iznose pohvalne komentare o fotografijama na kojima srpski policajac nježno drži u naručju malog sirijskog dječaka koji se smeši.

Te je fotografije retvitalo više od 700 korisnika Twittera, a više od 900 ih je označilo kao omiljene.

Nagrade policajcu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa Arifijem i najavio da će ga zbog pokazane humanosti nagraditi.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je Arifi u trenutku kada su se ljudska humanost i pažnja u okruženju izgubili, pokazao ljudskost i humanost i lijepo i pristojno lice srbijanske policije.

“Pokazao je da srpski policajci imaju normalan i pristojan odnos prema svim ljudima koji dođu u našu zemlju i sve nas je dirnula njegova ljudskost”, rekao je Stefanović.
Srbija, kako je rekao, nastavlja da bude pristojna i demokratska, civilizirana zemlja, i dobar domaćin, i veoma je posvećena da imigranti i izbjeglice budu sigurni i da ne osjećaju dodatni teret.

Arifi je novinarima rekao da je taj dan bio u redovnoj patroli u selu Miratovac, prvom odredištu izbjeglica po izlasku iz Makedonije, da je tog dana bila velika gužva i da je dječakova majka bila umorna zbog čega je on malo uzeo dječaka po imenu Amir iz Sirije i poigrao se sa njim.

Rekao je i da dnevno u taj dio Srbije dođe od 2.000 do 3.000 izbjeglica i da se policajci uvijek ponašaju na način kako je i on postupio.

Stefanović je poručio da ga nije zanimalo da li je policajac koji je uzeo dijete i poigrao se sa njim Albanac, Srbin ili Mađar, jer je on prije svega srbijanski policajac i svojom humanošću je zavrijedio nagradu.

Izvor: Agencije
 


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada