Zagađenja ubijaju ribu u Ulcinju

Kanal Port Milena u Ulcinju, na jugu Crne Gore, nekada je bio jedno od najvećih mrijestilišta ribe na Mediteranu. Danas je zagađen otpadnim vodama i fekalijama koje ugrožavaju prirodu, stanovništvo i turiste koji u velikom broju posjećuju taj dio obale.

Rezultat je to divlje gradnje i neriješenih komunalnih problema, javlja Milica Marinović, novinarka Al Jazeere.

Kanal nazvan po ženi crnogorskog knjaza Nikole, Mileni, odavno nije vrijedan tog imena, priča Ulcinjanin Dželal Hodžić iz nevladine organizacije Zeleni korak.

Pamti kada je kao dijete tu lovio ribu. Gradnja na obalama kanala sve je promijenila.

“Sa razvojem turizma, poslije ‘79. nastao je jedan stampedo na njenim obalama, otpadne vode su se slile i ovo je počeo da bude kanal, ne za ribe, već jedna velika septička jama”, kazao je on.

Većina objekata u blizini nelegalno je izgrađena, a fekalije iz njih idu direktno u Port Milenu. Procjena je da se na četiri kilometra kanala nalazi blizu 80 kanalizacijskih ispusta. Sve to u srcu turističkog dijela grada, gdje počinje Velika plaža, naočigled brojnih turista.

“Početkom ljeta počne da se čuje onaj grdni miris od Port Milene i to je problem koji su hotelijeri i građani Ulcinja kao što vjerovatno znate prijavljivali godinama unazad, ali sticajem okolnosti tu smo gdje smo i pričamo još o toj Port Mileni”, kazao je Gjinaj Valdet iz hotela Otrant.

Zagađena voda

Kanal je povezan sa sistemom ulcinjske solane. Voda, mješavina slatke i slane, mijenja smjer četiri puta dnevno i čini specifičan ekosistem za razvoj ribe. Međutim, istraživanja su pokazala da je, uslijed zagađenja, visoka koncentracija kancerogenih materija, teških metala, virusa i bakterija.

“To što je Port Milena godinama zagađena ne sprječava, međutim, lokalne ribare da takozvanim kalimerama izlovljavaju ribu iz kanala koju, uprkos tome što nije preporučljiva za jelo, najčešće kupuju turisti koji nisu upoznati sa tim odakle je došla”, javlja Marinović.

Nadležne službe tvrde da kontroliraju izlov i prodaju ribe i da su količine neznatne. Ribari pričaju da se ovdje nekada godišnje lovilo i do 80 tona. Danas, kažu, uslijed zagađenosti, riba umire.

Ribar Omer Hot je kazao: “Ja lovim ribu. Prodam ribu, mada ova riba je krit. Mislim opasna, mislim nije opasna… nesigurna je, ona gine. Ribe je bilo nekad, a ona sada ne može da opstane od prljavština, zato što joj fali kiseonik ili nešto, ja je vidim, ona crkne od prljavštine”.

U općini tvrde da nema novca za trajno rješenje problema, iako je u gradnju jednog od mostova na kanalu uloženo čak 14 miliona eura. Prije tri godine sanirali su kolektor koji je dio kanalizacije preusmjerio u more, a to planiraju i sa riječicom Bratica koja se ulijeva u kanal.

“Taj potok prolazi kroz naseljena mjesta u opštini Ulcinj. U njega se ulivaju otpadne vode, tako da se ona i dalje permanentno zagađuje. Sad za sad po mojim saznanjima još nema nekog adekvatnog projekta za revitalizaciju kanala Port Milena”, kazao je Avdula Derviši iz općine Ulcinj.

Sređivanje Port Milene traže i investitori, pa je tako kupac jednog od hotela na Velikoj Plaži u blizini kanala početak gradnje i investicije od 40 miliona eura uvjetovao rješavanjem problema. Procjene su da bi za takvo nešto bilo potrebno između 15 i 20 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera
 


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada