Milanović i Thaci odbacili Vučićevu ideju o danu sjećanja

'Niti mi ikome prepisujemo blagdane i žalovanja, niti će itko to nama', poručio je Milanović (Patrik Macek / PIXSELL)

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović odbacio je prijedlog premijera Srbije Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba u državama regije.

“Uz dužno poštovanje i sućut, niti mi ikome propisujemo blagdane i žalovanja, niti će itko to nama”, poručio je Milanović iz Sinja, gdje je bio na otvorenju Muzeja Alke.

Isto je učinio i potpredsjednik kosovske Vlade, ujedno i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci, ocijenivši Vučićevu ideju – neprihvatljivom.

“To predstavlja relativizaciju i ponovno pisanje povijesti. ne možemo izjednačiti one koji su poticali, organizirali i počinili genocid s onima koji su branili svoje domove. To nije ljudski i ne služi pomirenju. Pomirenje mora služiti budućnosti, a ne za dnevnu politiku i stvaranje medijskog spektakla”, napisao je Thaci na društvenim mrežama.

Poštovanje prema žrtvama

Vučić je ranije najavio da će na predstojećoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču, predložiti zajednički dan sjećanja na sve žrtve sukoba.

Najavio je mogućnost da će, i prije susreta u Beču krajem kolovoza, predložiti svim liderima čije su zemlje sudjelovale u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, da se pronađe jedan zajednički dan sjećanja na sve žrtve, koje ne bi razlikovali po nacionalnoj pripadnosti.

Prema njegovim riječima, “svako bi mogao da pokaže jednako poštovanje prema žrtvama i svi bi znali da su žrtve postojale na svim stranama”.

Uputio je i apel za očuvanje regionalne političke stabilnosti i nastavak pomirenja u regiji, kao i iskrenih i suštinskih razgovora o problemima prošlosti, te pozvao građane da se okrenu životnim problemima – ekonomskim reformama i “onome što predstavlja budućnost”.

“Od mržnje i iskopavanja rana iz prošlosti ne možemo i nećemo moći da živimo”, poručio je Vučić.

Vučić svjestan da će biti odbijen

Za odnose sa Hrvatskom rekao je kako će Beograd “i dalje investirati mnogo energije i napora da odnosi budu bolji nego danas”.

“Zajednički moramo da gledamo u budućnost. Bićemo zajedno u EU i moraćemo da budemo otvoreniji i iskreniji i sa više poštovanja da se odnosimo“, poručio je Vučić.

Po njemu, bilo bi dobro da pravda bude zadovoljena na svim stranama i da svima bude jasno kako se zločinci ne mogu da izvući, a zločin ne može opravdavati.

“Zadovoljan sam što Srbija to razume i što jednako poštuje tuđe žrtve kao i svoje. Zato sam predložio zajednički dan sećanja”, ukazao je Vučić.

Svjestan je bio i da će “možda” taj njegov prijedlog biti odbijen.

“Moramo u budućnosti razmišljati da ustanovimo, pored svih postojećih ‘naših’ dana – naših Jasenovaca, Prebilovaca, Bratunaca, bošnjačke Srebrenice, hrvatske Ovčare – jedan zajednički dan gde ćemo svi da govorimo o svim žrtvama i svi bez razlike na nacionalnu pripadnost govorimo o tome kako i na koji način treba odati počast žrtvama”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije