Intenzivna potraga za otetim Salopekom

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić vratila se kasno u petak u Hrvatsku, dok se nastavljaju diplomatski napori da se pronađe Tomislav Salopek, hrvatski državljanin kojeg su u Egiptu oteli pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Hrvatska vlada i Ministarstvo nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina, no zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije”, navodi se u priopćenju.

U međuvremenu su se pojavile različite dezinformacije o razvoju situacije u Egiptu i Salopekovoj sudbini, pa su hrvatske vlasti apelirale na sve da ne objavljuju neprovjerene informacije, javio je Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Tomislav Salopek, zaposlenik francuske tvrtke, otet je na području Kaira.

ISIL je u srijedu zaprijetio da će smaknuti Salopeka ukoliko egipatska vlada ne oslobodi skupinu uhićenih muslimanki koje su optužene da su surađivale s Muslimanskom braćom.

Nakon isteka ISIL-ovog roka, nema vijesti o otetom Salopeku.

Milanović: Učiniti što je moguće

Iako hrvatski premijer Zoran Milanović nije htio komentirati slučaj otetog hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka u Egiptu, potvrdio je kako se zbog tog slučaja čuo s puno ljudi po Europi kao i s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić koja se vratila iz Egipta.

“To je teška situacija u kojoj ne treba pametovati, treba pokušati učiniti diskretno što je moguće, ali jako je teško”, rekao je Milanović.

Upitan jesu li se hrvatske službe trebale bolje organizirati oko tog slučaja, uzvratio je kako su one jako profesionalne.

Ipak je i dodao kako “postoji moguće i postoji nemoguće”.

Moguće produženje roka

Egipatske službe sigurnosti intenzivno tragaju za Salopekom, dok egipatski mediji javljaju kako postoji mogućnost za produljenje 48-satnog roka.

Salopekova supruga otputovala je sredinom tjedna u Kairo zajedno s ministricom Pusić, koja u suradnji s egipatskom vladom nastoji pomoći u oslobađanju.

U petak je hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović telefonski razgovarala s egipatskim kolegom, Abdel Fattahom al-Sisijem.

Salopekov otac u četvrtak je u obiteljskom domu u Vrpolju apelirao na otmičare da oslobode njegovog sina.

“Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo”, kazao je Zlatko Salopek.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada