Mediji: Vasiljkoviću produžen istražni zatvor

Vasiljković je do hapšenja živio pod imenom Daniel Snedden u Australiji (EPA)

Osumnjičenom za ratne zločine, Draganu Vasiljkoviću u petak je, prema neslužbenim podacima, splitski sud za još dva mjeseca produžio istražni zatvor u kojem se nalazi od početka jula nakon što su ga australske pravosudne vlasti izručile Hrvatskoj, prenosi Hina.

Vasiljkovića je Hrvatskoj izručila Australija nakon gotovo decenijskog ekstradicijskog postupka, pokrenutog zbog sumnje da je tokom rata u Hrvatskoj skrivio zločine nad hrvatskim civilima, policajcima i vojnicima.

Njegov advokat po službenoj dužnosti Darko Stanić, najavio je žalbu na odluku o pruduženju istražnog zatvora nakon što dobije rješenje suca istrage splitskog Županijskog suda.

Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, još nije odabrao advokata pa ga Stanić i dalje zastupa po službenoj dužnosti.

Stanić kaže da će ostati njegov zastupnik sve dok po vlastitom izboru ne odabere branitelje.

Troškovi odbrane

Stanić objašnjava kako postoje dva razloga zbog kojih Vasiljkoviću nije jednostavno pronaći advokate koje bi on želio. Prvi je finansijske naravi, a drugi negativan publicitet koji prati ‘slučaj Vasiljković’.

U advokatskim krugovima procjenjuje se da bi troškovi njegove odbrane mogli koštati najmanje 100.000 eura.

Na prvom ispitivanju u splitskom Županijskom državnom odvjetništvu Vasiljković nije odgovarao na pitanja tužiteljstva koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima, ali je odbacio sve što mu se stavlja na teret.

Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, nakon učešća u ratu u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do hapšenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa. 

Izvor: Agencije


Povezane

Dragan Vasiljković je, nakon višegodišnje sudske zavrzlame, prošlog četvrtka izručen Hrvatskoj zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina. Osumnjičen je da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru u Kninskoj tvrđavi, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce. Priču s jednom od žrtava zločina za koje se sumnjiči Vasiljković, donosi Ana Mlinarić.

Published On 15 Jul 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO