U akciji makedonske policije uhapšen imam

U pet makedonskih gradova rano jutros uhapšeno je devet osoba. Svi bi se tokom dana trebali naći pred sudijom Krivičnog suda u Skoplju koji treba odlučiti o pritvoru.

Sumnjiče ih za učešće u paravojnim jedinicama u Siriji i Iraku, te na drugim stranim ratištima, dok nekoliko njih povezuju sa regrutovanjem makedonskih državljana. Za još 27 osoba se traga.

Policija vjeruje da se njih 20-ak u ovom trenutku nalazi na nekom od stranih ratišta. Policijska akcija provedena je u Skoplju, Tetovu, Strugi, Kumanovu i Gostivaru, a među uhapšenima je i jedan imam.

„Da, uhapšen je i prema našim informacijama i dokazima, pretpostavlja se da je jedan od ideologa. Smatramo da će se, dodatnom analizom dokaza, doći do još konkretnijih informacija o njegovom angažmanu, odnosno o njegovoj ulozi u regrutovanju ili koordinisanju ove terorističke mreže. Prema našim informacijama, otprilike 16 osoba iz Makedonije poginulo je na stranim ratištima, a gotovo 130 ih je učestvovalo ili učestvuje na ratištima“, kazao je Mitko Čavkov, ministar unutrasnjih poslova Makedonije.

Dugotrajna istraga

Vasko Popetrevski, novinar makedonske televizije Alsat – M, iz Skoplja javlja kako je prikupljanje dokaza „u operaciji ‘Ćelija’, kako je rekao ministar Čavkov, trajalo od septembra prošle do jula ove godine ili skoro deset meseci“.

„Jutros je izvršeno 28 pretresa, uglavnom u kućama i stambenim objektima, ali i u jednom internet-kafeu, dve nevladine organizacije, kao i u pomoćnim prostorijama jedne džamije u Skoplju čiji je imam, kako se nezvanično saznaje, jedan od uhapšenih. Prema rečima ministra, blizu 130 državljana Makedonije bilo je ili je još na ratištima Sirije i drugih zemalja. Ovo je prva policijska akcija u Makedoniji u kojoj su privedene osobe osumnjičene za učešće ili regrutovanje boraca za strana ratišta“, rekao je Popetrevski.

Ranije je objavljeno kako je makedonska policija uhapsila Redžepa Memišija, imama skopskih džamija Tutunsuz i Jahja Paša, u akciji koju je počela s ciljem hapšenja osoba povezanih s organizacijom Islamska država Irak i Levant (ISIL), javila je Radio Slobodna Evropa.

Policija je izvršila pretres džamija Tutunsuz i Jahja Paša u Skoplju, za koje je dobila informaciju od Islamske vjerske zajednice u Makedoniji da ih oni ne kontroliraju, javili su lokalni mediji.

Glasnogovornik makedonske policije Ivo Kotevski, izjavio je da se ove osobe terete za učešće u vojnim formacijama u inostranstvu, što je, prema makedonskim zakonima, krivično djelo.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO