Prijedor: Napadnuti zbog majice sa zastavom BiH

Hamzić kazao kako su posljednja dešavanja potakla da se javno progovori o sigurnosnoj situaciji u Prijedoru (Arhiva)
Hamzić kazao kako su posljednja dešavanja potakla da se javno progovori o sigurnosnoj situaciji u Prijedoru (Arhiva)

Delegat u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, Elvedin Hamzić upozorio je danas kako se moraju povećati mjere sigurnosti Bošnjaka u RS da se ne bi događali slučajevi kao što je jučerašnji u Prijedoru kada su napadnuta dvojica bošnjačkih mladića samo zato što je jedan od njih nosio majicu s oslikanom zastavom BiH.

Mladići od 20 i 19 godina su ispričali da ničim nisu izazvali reakciju dvojice gostiju lokalnog kafića u Prijedoru, koji su ih i fizički napali dok su bili u objektu i to samo zbog majice na kojoj je oslikana državna zastava BiH, prenosi agencija Fena.

Hamzić je za ovu agenciju rekao kako je danas razgovarao s napadnutim mladićima te kazao da su posljednja dešavanja potakla da se javno progovori o sigurnosnoj situaciji u tom gradu, posebno u vrijeme godišnjih odmora kada je veće prisustvo bh. građana iz dijaspore.

„Djeca su napadnuta samo zato što je jedan od njih imao majicu s obilježjem države BiH“, razočarano je konstatirao Hamzić, ističući da su vidne povrede kod jednog od pretučenih mladića.

Rođeni u Švicarskoj

Smatra kako je neophodno poduzeti sve neophodne mjere da se ovakve situacije ne bi dešavale.

„Pitamo se šta je s hvalama gradonačelnika Prijedora Marka Pavića da je ovo najbezbjednije mjesto u RS“, rekao je Hamzić, ukazujući da su incidenti poput ovog jučerašnjeg nedopustivi.

Pozvao je policiju da pojača mjere sigurnosti, rekavši da je ovo samo jedan od napada na Bošnjake, dok se jedan broj njih i ne prijavljuje policiji zbog straha šta bi moglo uslijediti nakon toga.

Prije petnaestak dana policiji je prijavljeno da je presretnuta svatovska kolona i napadnuti Bošnjaci u Prijedoru zbog istaknute zastave BiH.

Mladići koji su jučer napadnuti, u Prijedoru su na odmoru, nakon čega se vraćaju u Švicarsku, gdje su i rođeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO