Održan protest proizvođača mlijeka iz BiH

Žalbu na izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine uložila je Hrvatska, a bit će razmatrana 16. septembra u Briselu (Al Jazeera)

Tridesetak proizvođača mlijeka s područja Tuzlanskog kantona protestiralo je ispred prodajnog objekta hrvatskog “Konzuma” u Gradačcu, iskazujući svoje negodovanje u povodu zabrane izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Predsjednik Grupacije za mlijeko Tuzlanskog kantona Sead Huskić u izjavi za Fenu kazao je kako ovim protestima proizvođači mlijeka ujedno daju podršku izaslanstvu BiH koje je na pregovorima u Briselu, gdje bi se trebale razriješiti nesuglasice.

Dodao je kako su protesti mljekara ciljano organizirani u Gradačcu, jer u tamošnje dvije mljekare trenutno isporučuje mlijeko gotovo 5.500 kooperanata.

“Ovu zabranu odmah treba ukinuti i dozvoliti nam izvoz u Evropsku uniju, jer smatramo da smo dovoljno konkurentni i tehnološki opremljeni da to možemo da radimo”, kazao je on.

Na pitanje šta će poduzeti ako iz Brisela stigne negativan odgovor, Huskić je kazao da će bh. mljekari blokirati sav uvoz iz Hrvatske.

“Mašine neće imati potrebe da rade, jer smo zatvoreni i time nam je onemogućen rad.  Mi onda nemamo izvoza, jer ostaju nam samo zemlje CEFTE a što je nedovoljno za naše tržište”, zaključio je Huskić.

“Svjesni činjenice da je kod nas slobodno tržište, te da se sve može uvoziti, a ponajviše iz Republike Hrvatske, nije uredu da nas naš susjed sputava i da nas stavlja u ‘karantin’ kao neku zaraženu robu“, kazao je ranije Huskić.

Kvalitet hrvatskih proizvoda

Huskić je podsjetio da su hrvatski proizvodi koji se plasiraju u BiH nižeg kvaliteta nego što je to propisano standardima EU-a, te da se to prećutno prihvata u BiH, dok Hrvatska, istovremeno, odbija uvoz proizvoda iz BiH.

Naveo je da su svi brendovi u proizvodnji mlijeka u BiH zapravo EU-brendovi (Laktalis, Zott…), te potcrtao da ne razumije zašto je bh. proizvođačima onemogućen izvoz kada ionako rade po tehnologiji EU.

“Stoga mi sugeriramo da nam nije svejedno, da nećemo sjediti skrštenih ruku, te da ćemo, jednostavno, bojkotirati njihove prizvode u BiH“, napominje Huskić, pozivajući potrošače iz BiH da vode računa o tome šta kupuju te da, ukoliko nema upisan broj 387 i oznaku da je proizvedeno u BiH, da se taj proizvod ne kupuje.

U tom kontekstu, pojasnio je da postoje EU brendovi poput Dukata, koji se vodi kao hrvatski brend, a koji je isključivo vezan za proizvodnju u BiH i koji ima 3.500 kooperanata, upozoravajući da se to ne smije zaboraviti kako ne bi bilo kontraefekata po bh. tržište.

Huskić je, istovremeno, ukazao na riješenost Grupacije na čijem je čelu da pruži potporu nadležnim vlastima u BiH, a radi dobijanja zelenog svjetla za plasman bh. proizvoda na EU tržište.

Žalbu na izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine uložila je Hrvatska, a bit će razmatrana 16. septembra u Briselu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović prethodno je izjavio da očekuje da će žalba biti poništena te da će Bosna i Hercegovina imati samo kratku pauzu i da će se izvoz nastaviti u drugoj polovini septembra.

Tri godine bilo je potrebno proizvođačima u Bosni i Hercegovini da dobiju dozvolu za izvoz.

Četiri mljekare

A preko granice, do susjedne Hrvatske, prije njenog ulaska u EU, iz Bosne i Hercegovine išla je četvrtina proizvedenog mlijeka, čak 50 miliona litara godišnje.

Hrvatska je reagirala na stavljanje četiri mljekare iz Bosne i Hercegovine na listu mljekara kojima je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju, čime je izvoz mlijeka iz te zemlje u EU stopiran do daljnjeg.

Riječ je o Mljekari Livno, Meggleu iz Bihaća, Milkosu iz Sarajeva i Mljekoproduktu iz Kozarske Dubice, koje je Evropska komisija uvrstila na listu onih kojima je od 26. augusta trebao biti dopušten izvoz u EU-a.

Kako bi zaštitila interes domaćih mljekara, Hrvatska je poslala diplomatski oštro saopćenje prema Evropskoj komisiji i tražila da se lista, proširena sa četiri spomenute mljekare, prolongira i da se još jednom raspravi na Komisiji, odnosno da se uvaži stav Republike Hrvatske.

Hrvatska insistira da svi objekti budu u potpunosti usklađeni s standardima EU-a, što zahtijeva određeno vrijeme i da se tek onda stave na listu onih kojima je dozvoljen izvoz u zemlje EU-a.

Izvor: Agencije