Krsmanoviću 18 godina za zločine u Višegradu

Krsmanoviću bi sredinom septembra trebalo početi suđenje u 'slučaju Štrpci' (Arhiva)

Sud Bosne i Hercegovine osudio je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske, Olivera Krsmanovića na 18 godina zatvora za zločine nad Bošnjacima u Višegradu, počinjene 1992. godine.

Također, Sudsko vijeće je zaključilo i da je Krsmanović učestvovao u otmici iz autobusa i ubistvu 16 civila iz Sjeverina u Srbiji u oktobru 1992, kao i da je u junu iste godine pomogao u ubistvu bošnjačkih muškaraca koji su odvedeni iz fabrike Varda u Višegradu.

Krsmanović je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti po osam tačaka zbog učešća u ubistvima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima.

Oslobođen je četiri tačke optužnice za silovanja, ubistva i mučenja, prenosi Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN).

Suđenje Krsmanoviću počelo je u januaru 2012. godine, a Sud ga je dvije godine kasnije pustio da se brani sa slobode uz mjere zabrane.

Ovom presudom, Sudsko vijeće odredilo je Krsmanoviću kućni pritvor. Na presudu je dozvoljena žalba.

Suđenje i za Štrpce

Krsmanoviću bi sredinom septembra trebalo početi suđenje u odvojenom predmetu, u kojem je sa još devet lica optužen za otmicu i ubistvo putnika u Štrpcima 1993. godine.

Kako se navodi u optužnici, nakon zaustavljanja voza oteto je 20 žrtava, od čega 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, uglavnom sa područja Sandžaka, državljana Srbije i Crne Gore, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba arapskog porijekla.

Nakon otmice žrtve su odvedene u školu u mjestu Prelovo kod Višegrada, gdje su mučene, zlostavljane i opljačkane, te su nakon toga prevezene do mjesta Mušići, gdje su ubijene, a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije