Izbjeglice u fokusu rasprave na Bledskom forumu

Izbjeglička kriza jedna je od glavnih tema prvog dana Bledskog strateškog foruma, na kojem, između ostalih, sudjeluju i čelnici iz zemalja regije – hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, slovenski predsjednik Borut Pahor i premijer Srbije Aleksandar Vučić, te ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

O izbjeglicama su na popodnevnom panelu raspravljali lideri Europske unije i predstavnici država jugoistočne Europe.

Premijer Srbije Vučić uputio je kritiku EU, jer nema plan za rješenje izbjegličke krize.

“Prva smo zemlja koja te ljude registruje, a to ne radi ni Grčka koja je članica Evropske unije. Žao mi je što vam to moram reći, pa i vama gospodine Tusk. Dolaze iz Grčke u Makedoniju, oni ih samo propuste u Srbiju. Mi ih moramo prihvatiti. Nismo gradili nikakve ograde, kao neke članice Unije. Gradimo prihvatne centre, lečimo te ljude, činimo sve kako bismo ih nahranili, dalje na svom putu oni plate kartu da dođu do Beograda i mi ih još jednom dočekujemo”, rekao je Vučić.

“Nisam srećan zbog činjenice što su danas u Grčkoj ponovo upotrebljeni suzavac i šok bombe. U Makedoniji je to bilo pre par dana. U Srbiji to nije bio slučaj i verujem da se neće dogoditi. Za nas je važno da EU napravi strategiju, ne samo dnevnu taktiku”, dodao je.

Odgovorio mu je predsjednik Europskog vijeća Tusk.

“Imamo s jedne strane mađarsku inicijativu i s druge bespomoćne migrante. Za Europu je danas najvažnije naći kompromis. Nije lako, trebat ćemo možda više od dva tjedna, možda dva mjeseca ili dvije godine. Nemamo razloga da odustanemo. Nismo ovdje da bismo odustali”, rekao je Tusk.

Tusk odbacuje krivicu

Da će sudionici foruma raspravljati o izbjeglicama potvrdio je i uvodni susret slovenskog premijera Mire Cerara i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. Složili su se da je to jedan od najozbiljnijih izazova pred kojim se Europa našla.

Tusk je poručio da se Europi “ne smije pripisivati krivnja za krizu s izbjeglicama”, ali da je za rješenje tog pitanja, na europskom nivou “potrebno uraditi više”.

Tusk je rekao da će izbjeglice i sljedećih godina biti izazovna tema za Europu te je osudio krijumčarske lance koji ilegalnim prebacivanjem izbjeglica izazivaju velike ljudske tragedije. Pozvao je na zajedničke napore na europskoj razini u rješavanju pitanja izbjeglica.

“Ljudi bježe od rata, pokušavaju preživjeti, a Europa bi također trebala pokazati solidarnost. Sretan sam što ćemo 14. rujna imati poseban sastanak u Bruxellesu. Solidarnost nije samo kada napuštate crkvu nego i onda kad idete u ured”, smatra Xavier Bettel, premijer Luksemburga.

‘Izbjeglice tek početak problema’

“Hrvatska se mora pripremiti za sve moguće slučajeve jer je pred vratima Europe trenutno 200.000 migranata. To je tek početak problema s kojima će se Europa suočavati i o tome treba razgovarati mnogo dublje, odnosno o uzroku migracija iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka”, poručila je hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović.

Osim njih, na Bled su došli predsjednici država, premijeri, ministri vanjskih poslova i drugi državni dužnosnici, brojni predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija, istaknute osobe iz svijeta politike i ekonomije te predstavnici akademske zajednice i medija.

Organizatori očekuju više od 700 sudionika iz 60-ak zemalja.

Osim o izbjeglicama, razgovarat će se i o drugim temama kao što su mir i sigurnost, ekonomska suradnja, razvoj i ljudska prava, ali i pitanja poput posljedica ekonomske krize.

Tema će također biti i pitanja vezana za Zapadni Balkan.

Forum organizira slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, u suradnji s Centrom za europsku perspektivu.

Izvor: Al Jazeera i agencije