Tvornica Krivaja izgorjela, višemilionska šteta

Fabrika montažnih kuća Krivaja u Zavidovićima, u BiH, gotovo je potpuno izgorjela u požaru protiv kojeg su se cijele noći borili vatrogasci, a prema prvim procjenama načinjena je višemilionska šteta, saopštili su danas zvaničnici lokalnih vlasti.

Požar je izbio nešto nakon ponoći i brzo se proširio po svim fabričkim prostorijama ispunjenim lako zapaljivim materijalom.

Prema prvim procjenama nastala je višemilionska šteta i neizvjesno je da li će proizvodnja u pogonima, gdje je radilo nekoliko stotina ljudi, biti uopšte nastavljena, prenose agencije. 

Vatrogasne

Tokom gašenja požara povrijeđena su dva vatrogasca.

Šef vatrogasne brigade Zavidovići Mirsad Čamdžić izjavio je ranije za portal Klix.ba da je požar lokalizovan u ranim jutarnjim satima, ali da još nije ugašen.

U gašenju požara pomogli su i pripadnici službe civilne zaštite, građani i radnici fabrike.

Čamdžić je dodao da su u pomoć pritekle i vatrogasne ekipe iz drugih opština – Žepče, Maglaja i Zenice i da je na gašenju požara cijelu noć bilo angažovano 11 vozila.

On je kazao da je spriječeno dalje širenje požara na obližnje industrijske objekte, prije svega na fabriku namještaja koja se nalazi u neposrednoj blizini, ali i na druge pogone fabrike montažnih kuća koji nisu bili zahvaćeni požarom.

Požar je, međutim, još aktivan u objektu same fabrike i Čamdžić procijenjuje da će za njegovo potpuno gašenje vjerovatno biti potreban cijeli dan.

Visoka temperatura

Vatrogascima je tokom noći posao otežavala izuzetno visoka temperatura i povremene eksplozije zbog salonita, rekao je Čamdžić, dodajući da je bila i jedna veća eksplozija čiji uzrok nije poznat.

“Tom prilikom jedna osoba je lakše ranjena u nogu, dok je pripadnik Profesionalne vatrogasne brigade imao trovanje pa mu je pružena prva pomoć na licu mjesta”, kazao je Čamdžić.

Čamdžić je naveo da ne raspolaže konkretnim informacijama o veličini objekta koji je zahvaćen požarom, ali da prema onome što je sinoć vidio, njegove dimenzije nisu manje od 250 metara u dužinu i 70 metara u širinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije