Srbija čeka otvaranje prvih poglavlja sa EU

Vijeće ministara Evropske unije moglo bi već sljedeće sedmice preporučiti otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

To očekuju u Vladi Srbije poslije sporazuma koji su potpisali predstavnici Beograda i Prištine. U međuvremenu Srbija je formirala svoj pregovarački tim, godinu i po dana nakon što su u Briselu ceremonijalno otvoreni pregovori.  

Svakog dana Jasmina užurbanim vozačima u Beogradu prodaje štampu. Bez obzira na sunce, kišu ili snijeg, ona radi.

Mora, jer je samozaposlena i zna da je u težem položaju u odnosu na druge radnike.

“Znam šta bi trebalo da imam. Ali sve to sto treba da imam nemam naravno. Nemam staž, nemam socijalno i nisam prijavljena“, tvrdi Jasmina.

Cijena preoblikovanja

Jasmina, kao i većina zaposlenih u Srbiji nisu u istom položaju kao radnici u zemljama Evropske unije.

Ali njihov položaj jedna je od tema o kojoj će Beograd pregovarati sa Briselom kada budu otvorena određena poglavlja.

“Neće biti ni mala cena preoblikovanja i oblikovanja u situaciji stravično raširenog siromaštva i nezaposlenosti i ovih poglavlja koji se tiču rada“, kaže Zoran Stojiljković, član pregovaračkog tima Srbije.

On je profesor Fakulteta političkih nauka, a u pregovaračkom timu Srbije biće zadužen za poglavlja dva i 19. Odnosno, Srbiju će približavati evropskim standardima o socijalnoj i politici zapošljavanja.

“Pitanje je šta je ostalo od evropskog socijalnog modela da li je dominantan model visoka zaštićenost prava građana i njihov kvalitet života i demokratski strandardi ili je Evropa pout Boga janusa sa dva lica i obraza pa je pitanje je li to cinična konstrukcija najbogatijih ili je to zaista to onaj visoki demokratski standard“, smatra Stojiljković.

Godinu i po nakon što su ceremonijalno otvoreni pregovori Srbije i Evropske unije, Beograd je formirao svoj pregovarački tim, ali i dalje nije poznato kada će početi sa radom.

Nakon dogovora Beograda i Prištine, u Vladi se nadaju – uskoro.

“Očekujem pozitivan izveštaj za poglavlje 35. To bi značilo da do kraja godine ima šanse da se otvori 35. Mi već imamo pripremljenu poziciju za poglavlje 32 koji se tiče fin kontrole. Za poglavlja 23 i 24 spremili smo akcione planove“, ističe Jadranka Joksimović, ministrica za eurointegracije Srbije.

Za razliku od Hrvatske, koja je imala 16 članova pregovaračkog tima, i Crne Gore, u čije ime pregovara 14 ljudi, Srbija sa 24 člana ima najveći tim.

“Ako je procenjeno da je bolje da za jedno poglavlje bude jedan čovek ili maksimalno dva poglavlja da to ide samo na strani kvaliteta, onda ne vidim tu problem. Bitno je da je tek formiran i da se što brze uigra i da preuzme sve funkcije“, kaže Danijela Božović iz Centra za evropske integracije.

Evropski standardi

U Vladi objašnjavaju da su kompletirali pregovaračku strukturu, da su takozvani skrininzi završeni i da je Srbija spremna da pregovara o rokovima za primjenu evropskih standarda.

“Okolnosti su bile takve da smo prosto kaskali za drugima izgubili vreme, a kapacitete imamo i više nego neki drugi koji su u međuvremenu i postali članice EU. Srbija će do kraja da uradi svoj posao koliko god da bude trajao, a verujem pet-šest godina, da bismo bili dobra zemlja za ljude koji žive u ovoj zemlji“, zaključila je Joksimović.

Srbija je dobila status kandidata prije tri godine tek nakon ispunjenih obaveza prema Haškom tribunalu.

Pregovori su otvoreni kada je počeo dijalog sa kosovskom vladom, a analitičari ocjenjuju i da će potpuna normalizacija odnosa Beograda i Prištine otvoriti i zeleno svjetlo za kompletne eurointegracije Srbije.

Izvor: Al Jazeera