I manjak i višak uposlenika u školama u Srbiji

U Srbiji je krajem aprila prošle godine okončan petomjesečni štrajk prosvjetnih djelatnika (Arhiva)
U Srbiji je krajem aprila prošle godine okončan petomjesečni štrajk prosvjetnih djelatnika (Arhiva)

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji nepopunjeno je ukupno 12.461 mjesto za radnike u nastavi, a istovremeno je skoro 5.100 zaposlenika u školama tehnološki višak, podaci su koje je u petak objavilo Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja ove države.

Popis potrebnih i suvišnih uposlenika škole i dalje dopunjavaju i unose podatke koji se na internetskoj stranici Ministarstva dnevno ažuriraju i mijenjaju, ali sindikati prosvjete već ukazuju na paradoksalnu situaciju u kojoj se istovremeno iskazuje i višak i manjak kadrova u drastično različitim podacima, prenose agencije.

“Broj slobodnih radnih mesta je apsolutno iznenađenje”, izjavila je za beogradsku Politiku predsjednica Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Sindikati upozoravaju da je ovo tek početak i vrh “ledenog brijega” te da će do kraja sedmice broj prijavljenih tehnoloških viškova biti nekoliko puta veći, jer škole tek počinju raditi, pa će i popisi biti ažurniji.

Prosvjetari kalkuliraju da bi se, kada popis “suvišnih” bude gotov, na njemu moglo naći od 20.000 do čak 30.000 ljudi.

Na minimalcu 15.000 zaposlenih

Istovremeno, prema dosadašnjim podacima, najviše slobodnih mjesta je u osnovnim školama – 8.160, od čega oko 1.500 u vannastavnim djelatnostima, dok je u srednjim školama slobodno 3.619, od kojih oko 3.200 u nastavi.

Predstavnici sindikata prosvjete najavili su da će “ovaj popis i popis tehnoloških viškova u septembru biti predmet analize”, budući da školska godina u Srbiji službeno počinje 1. septembra.

U Srbiji je krajem aprila prošle godine, sporazumom sindikata i resornog ministarstva, okončan petomjesečni štrajk prosvjetnih djelatnika, tokom kojeg su školski časovi skraćivani za 15 minuta.

Prosvjetni radnici su zahtijevali, između ostalog, da budu izuzeti iz Vladine odluke o smanjenju plata u javnom sektoru jer su im, kako tvrde, “plate ionako ispod republičkog proseka, a oko 15.000 zaposlenih u obrazovanju je već na minimalcu”, koji su Srbiji iznosi blizu 210 eura.

Prosječna plata u obrazovanju u Srbiji je skoro 400 eura, a sindikati ukazuju na primjere da “srednjoškolski profesor ima istu platu kao vozač u ministarstvima ili sekretarica u policiji”.

Izvor: Agencije


Povezane

Tokom devet godina postojanja Fondacija Hastor pomagala je školovanje blizu 1.300 osnovaca, srednjoškolaca i studenata.Među njima je danas  14 magistara nauka i 6 doktoranata.U  njihovo obrazovanje ta fondacija godišnje ulaže više od milion eura.Vjeruju da znanjem mogu promijeniti svoje živote, ali i zemlju u kojoj žive.Ovo je priča o njima.  Pripremila Žana Kovačević.

U nekoliko škola u Srbiji pokrenuto je obrazovanje u kojem se kombinira teorijska i praktična nastava kroz saradnju s kompanijama.

10 May 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO