Hrvatska izlazi iz recesije, BDP opet raste

Hrvatski BDP u proteklom kvartalu je porastao za 1,2 posto (Pixsell)

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je znatno brži rast nego u prethodnom kvartalu i iznad svih očekivanja.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske u proteklom kvartalu porastao 1,2 posto na godišnjoj razini.

Prema analitičarima to je dokaz da hrvatsko gospodarstvo, nakon šest godina, napokon izlazi iz recesije.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi te agencije, procjenjivalo je u prosjeku da je hrvatsko gospodarstvo poraslo za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su se njihove procjene rasta kretale u rasponu od 0,6 do jedan posto.

To je treće tromjesečje zaredom kako hrvatski BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini, što je označilo njegov izlazak iz šestogodišnje recesije.

Rast BDP-a suprotno očekivanjima

Državni zavod za statistiku je priopćio kako je je, prema sezonski prilagođenim podacima, BDP u drugom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,7 posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine skočio 1,4 posto.

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, stoji u priopćenju DZS-a.

Dodaje se i da je doprinos neto inozemne potražnje bio pozitivan, za 1,1 postotni bod, a najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju 2015. ostvaren je rastom potrošnje kućanstava te rastom izvoza roba i usluga. Doprinos rastu BDP-a ostvaren je i u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, a najveći doprinos smanjenju ostvaren je u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, prenosi Večernji list.

Izvor: Agencije