Uprkos suzavcu i preprekama, izbjeglice nastavljaju put u Mađarsku

U nemirima koji su kratko trajali u prihvatnom centru za izbjeglice u Mađarskoj, policija je ispalila suzavac na grupu izbjeglica, potvrdio je glasnogovornik policije.

Incident se desio u blizini mađarskog mjesta Roszke, a u tom momentu tamo se nalazilo nekoliko stotina izbjeglica pristiglih iz Srbije.

Policijski glasnogovornik je kazao kako su nemiri izbili kada su izbjeglice odbile da daju otiske prstiju.

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić, javlja kako u kamp stalno pristižu novi ljudi, koji prelaze granicu Srbije i Mađarske.

”Oni idu železničkom prugom, ulaze na teritoriju Mađarske, gde ih dočekuje policija i dovodi u ovaj kamp”, javio je Kostić.

Samo tokom prošle noći, u Mađarsku je iz Srbije prešlo 2.500 ljudi, među njima 500 djece, što je najviše od početka izbegličke krize.

Angažman vojske i policije

Istovremeno, Mađarska vlada je objavila da razmatra mogućnost angažovanja vojske zbog osiguravanja južne granice, gdje veliki broj izbjeglica ulazi u Evropsku uniju (EU), rekao je glasnogovornik Vlade Zoltan Kovacs.

“Mađarska vlada i kabinet za nacionalnu sigurnost razmotrili su pitanje kako vojska može biti angažovana da pomogne u zaštiti mađarske granice i granice EU-a”, rekao je Kovacs, prenio je Reuters.

On je rekao da svaka odluka o angažovanju vojske mora biti zasnovana na odluci Parlamenta koji će razmatrati to pitanje naredne sedmice.

Šef mađarske policije Karoly Papp rekao je da će od 5. septembra na granicu sa Srbijom uputiti šest jedinica specijalne granične policije od 2.106 policajaca, koji će na raspolaganju imati helikoptere, konje i pse.

”Nemaju, niti će dobiti naredbu da pucaju”, rekao je Papp novinarima.

To policijsko pojačanje bi trebalo da patrolira duž granice zajedno sa 1.000 policajaca koji se već tamo nalaze, rekao je Pap.

Izbjeglička kriza

Mnogobrojne izbjeglice, uglavnom iz Sirije, jučer su prešle mađarsku južnu granicu, prolazeći kroz praznine u nedovršenoj ogradi i hrleći ka Evropi u najgoroj izbjegličkoj krizi od Drugog svjetskog rata.

U međuvremenu, Njemačka je predložila plan za rješavanje izbjegličke krize koji bi podrazumijevao odobravanje azila na teritoriji cijele Evropske unije, kao i pravednu raspodjelu izbjeglica.

U tekstu prijedloga u 10 tačaka, navodi se i da je Evropi potreban jedinstven sistem upravljanja granicama koji se ne odnosi samo na zaštitu granica, već i na više odgovornosti prilikom registracije i prihvata pristiglih izbjeglica.

Mađarska je zabilježila dolazak više od 100.000 podnositelja zahtjeva za azilom od početka godine, što je više nego dvostruko od ukupnog broja 2014. godine. Samo je 2.000 izbjeglica pristiglo u tu zemlju prije tri godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije