Jedna članica EU-a stopirala izvoz bh. mlijeka

Nadležne institucije u BiH ne znaju koja je zemlja uložila žalbu (Al Jazeera)
Nadležne institucije u BiH ne znaju koja je zemlja uložila žalbu (Al Jazeera)

Jedna od članica zemalja Evropske unije je uložila žalbu na odluku o izvozu mlijeka iz Bosne i Hercegovine, potvrdio je u srijedu federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, prenosi Fena.

Po njegovim riječima, rok za žalbe državama članicama EU-a je bio 13. august i danas je potvrđeno da je jedna država, a “ne znamo koja tačno, uložila žalbu, za što do danas državni organi nisu imali informaciju”.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je kazao da je obavijest stigla iz nadležnog tijela, ali da nije praksa navoditi o kojoj je zemlji je riječ.

Ispunjeni svi zahtjevi

Nadležni evropski komitet će razmatrati uloženu žalbu 16. septembra, a do tada Bosna i Hercegovina neće moći izvoziti mlijeko ni u jednu zemlju EU-a, dodao je Šarović.

Ministar Dedić je rekao da su svi državni i federalni organi ispunili sve zahtjeve za izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine i da ne vidi razlog za ovu obustavu, odnosno za žalbu.

Ocijenio je da je bh. mlijeko kvalitetnije od mlijeka koje se uvozi i nalazi na policama domaćih marketa.

O suspenziji izvoza bh. mlijeka obaviješten je i Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, iz kojeg je saopćeno da je o toj odluci prvobitno obaviješten jedan od odobrenih mljekara, koji je u skladu s važećim procedurama i listom objekata koja je bila objavljena na stranici Evropske komisije – DG SANTE.

Nakon što je navedena kompanija dobila ovu obavijest, u 12:00 sati je obavijestila Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Napravljeni veliki troškovi

Ured ističe da je iznenađen navedenom obavijesti i suspenzijom liste odobrenih mljekara, s obzirom na to da je u pismu EK-a datiranom od 12. augusta 2015. godine navedeno da je EK primila listu objekata od  Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine te da će obavijest biti proslijeđena svim zemljama članicama EU-a i da će, ukoliko u roku od 20 radnih dana ne bude zaprimljena primjedba zemalja članica, lista odobrenih objekata (mljekara) biti objavljena 13. augusta 2015. i stupiti na snagu 27. augusta.

Kako Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine nije dobio obavijest da je bilo primjedbi bilo koje zemlje članice te kako je lista objavljena 13. augusta, izvršene su sve predradnje kako bi se ostvario dugo očekivani izvoz.

Ured izražava žaljenje s obzirom na to da je suspenzija liste na dan kada je trebala stupiti na snagu dovela do ekonomskih troškova kod subjekata u poslovanju s hranom, do posljedica po partnerske trgovinske odnose kompanija i mogućih zabluda u javnosti.

Bosni i Hercegovini je 23. juna odobreno da bude na listi zemalja kvalificiranih za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvor: Agencije


Povezane

Osim u EU, riješen je i izvoz mlijeka za Tursku i Rusiju, nakon što se tragalo za dozvolom za izvoz u ove zemlje.

23 Jun 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO