Zračne snage Srbije na vježbama u Rusiji

Brisel je ranije imao primjedbe da bi Srbija trebalo da svoju vanjsku sigurnosnu politiku prilagodi Evropskoj uniji (AFP)
Brisel je ranije imao primjedbe da bi Srbija trebalo da svoju vanjsku sigurnosnu politiku prilagodi Evropskoj uniji (AFP)

Na trilaterarnoj vojnoj vježbi specijalnih snaga Srbije, Rusije i Bjelorusije, koja će krajem augusta i početkom septembra biti održana u Rusiji, učestvovat će 60 pripadnika Vojske Srbije, piše beogradski list Politika.

“Kao glavna aktivnost planiran je padobranski i helikopterski desant u okviru specijalne operacije”, navelo je Ministarstvo odbrane u odgovoru na pitanje beogradskog lista, prenosi Tanjug.

Trilaterarna vojna vježba Srbije, Rusije i Bjelorusije, pod nazivom “Slovensko bratstvo 2015”, a na koju je, navodi list, Brisel imao primjedbe da bi Srbija trebalo da svoju vanjsku sigurnosnu politiku prilagodi Evropskoj uniji, bit će održana na poligonu u blizini Novorosijska.

Iz Ministarstva odbrane Srbije su naveli i da će Vojska Srbije u oktobru sa 15 pripadnika, na poligonu “Ašuluk” u Rusiji, učestvovati na letno-taktičkoj vježbi BARS 2015.

Na toj vježbi će se usavršavati letne i taktičke radnje sa ciljem da se obuči posada aviona za odbijanje napada protivnika i zaštitu vlastitih jedinica i objekata.

‘Pogrešni signali’

Evropska unija je ranije saopćila kako Beograd ovim šalje „pogrešne signale“ Uniji čiji dio pokušava postati.

Na upit EurActiva da komentira ove vijesti, Maja Kocijančič, glasnogovornica Evropske komisije je kazala: „Prema trenutnim okolnostima, takva vojna vježba poslala bi pogrešan signal. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa svojom posvećenosti EU i procesom pridruženja.“

Nakon ove izjave, reagiralo je Ministarstvo odbrane Srbije koje je istaklo kako „vodi balansiranu spoljnu politiku“. Također se navodi da Ministarstvo „neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju najboljih mogućih odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću Republike Srbije, četiri stuba spoljne politike i definisanim nacionalnim interesima“.

Navodi se kako se prije svega misli na praktične oblasti saradnje koje predstavljaju zajedničke vježbe i obuka sa predstavnicima oružanih snaga drugih država.

Zvanični Beograd se nije pridružio sankcijama koje je EU nametnuo Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO