SDS i SBB ne žele u zajedničku koaliciju

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić poručio da ni ova stranka neće u u koaliciju sa SDS-om (Al Jazeera)
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić poručio da ni ova stranka neće u u koaliciju sa SDS-om (Al Jazeera)

Srpska demokratska stranka (SDS) spremna je da eventualno proširi skupštinsku većinu na nivou Bosne i Hercegovine, ali među partijama koje bi mogle da daju doprinos toj većini, nema prostora za Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Savez za bolju budućnost (SBB), rekao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Bosić je, nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u Istočnom Sarajevu, rekao novinarima da SNSD i SBB, „nisu kompatibilne sa političkim projektom SDS-a i pokretanjem borbe protiv korupcije u BiH i [bh. entitetu] Republici Srpskoj“.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić reagovao je na ovu izjavu Bosića te poručio da ni SBB neće u koaliciju sa SDS-om.

“SBB neće u koaliciju sa SDS-om i u tom smislu podržavamo stav Mladena Bosića”, rekao je Radončić.

Bosić je kazao da ne vidi nikakvu mogućnost da u narednom periodu dođe do značajnije promjene skupštinske većine na nivou BiH i rekonstrukcije Vijeća ministara BiH na bilo koji način.

On je naglasio da je zadovoljan radom predstavnika SDS-a u Vijeću ministara BiH, kao i saradnjom koja postoji sa ministrima iz ostalih političkih stranaka koje čine većinu.

Komentarišući izjavu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, prema kojoj su SBB i SNSD dobrodošli u vlast na nivou Federacije BiH, Mladen Bosić kaže da je taj nivo sasvim druga priča u koju SDS ne želi da se uključuje.

“Mi smo skupštinsku većinu kao Savez za promjene napravili sa SDA, Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZBiH) i Demorkatskom frontom (DF) i ne vidimo razlog, ni mogućnost da se po tom pitanju bilo šta promijeni”, kazao je Bosić.

Bez rekonstrukcije Vijeća ministara

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, prošle sedmice je, komentarišući informacije o eventualnoj rekonstrukciji ove vlade, kazao da to nije realno očekivati, te da su njenim radom zadovoljni svi politički lideri čiji predstavnici čine Vijeće ministara.

„Rekonstrukcija Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH nisu vezani procesi. Smatram da je više riječ o različitim političkim kalkulacijama nego o nekoj realnoj projekciji i realnom projektu.“

Naglasio je da su lideri SDA, HDZBiH, Partije demokratskog progresa (PDP) i SDS-a, Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Mladen Ivanić i Mladen Bosić, u posljednjem periodu vrlo pozitivno govorili o radu Vijeća ministara BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO