Olga i Yousra – volonterke koje pomažu izbjeglicama

Vanredne autobuske i željezničke linije i dalje saobraćaju od Preševa do Beograda. Ljudima koji stižu u parkove u središtu grada pomažu volonteri i prevoditelji iz Infocentra UNHCR-a. 

Olga i Yousra počinju dan u trenutno najvećem improvizovanom prihvatnom centru na otvorenom u Beogradu.

Obilaze novopristigle porodice. Objašnjavaju im gdje mogu da dobiju hranu, vodu, odjeću, medicinsku i pravnu pomoć.

„Tu smo sa njima dok ne reše problem, dešavalo se da idemo i u policiju sa njima kada traže papir o izjavljenoj nameri za azil u Srbiji, sačekamo sa njima ukoliko treba nešto da se prevede i tome slično“, kaže volonterka Olga Nedović.

Tu su da pomognu, ali i saslušaju – teške sudbine, slična svjedočanstva.  

Opljačkani već u Grčkoj

Dvadesetočlana porodica iz Sirije stigla je u Beograd ne bez problema, prošli su klasičnu rutu Grčka – Makedonija – Srbija i pričaju kako je sve to prošlo.

„Već u vozu u Grčkoj, zapravo na železničkoj stanici su opljačkani, pokazivali su nam kako to izgleda – iz torbice su im uzeli 1.800 evra, dakle potpuno bez novca, uz snalaženje, stigli su dovde“, izvještava iz Beograda Jelena Glušac.

Iza nježnog lica je stručnjakinja za terorizam, organizovani kriminal i sigurnost. Yousra Bel Caida je studije završila u Maroku, a master u Beogradu.

Hiljadama kilometara od kuće, ljudima koji kuću više nemaju, ona je ovdje neko koga mogu da nazovu svojim.

„Kad počnem da govorim, njima bude lakše pa počnu svašta pitati, nešto znam, nešto ne znam, ali njima bude lakše kad nađu nekog ko je njihov“, kaže.

Iz Sirije došla sama

Upravo susret sa volonterskim timom UNHCR-a mogao bi da bude presudan za ženu koja četiri dana spava u parku u Beogradu.

Iz Sirije je došla sama. Opljačkana, bez stvari, dokumenata i mobilnog telefona, ne može da stupi u kontakt sa porodicom koja je u Evropi.

Olga i Yousra vode je u Prihvatni centar gdje će je zbrinuti, a o njenom slučaju će obavijestiti policiju.

Dan je tek počeo. Hiljade ljudi tek treba da stignu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO