Srbija MMF-u: Odobrite povećanje penzija i plata

Srbija je zvanično zatražila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrenje povećanja penzija i plata u javnom sektoru. Kao razlog navedeni su dobri rezultati u budžetu i potreba da se relaksiraju antikrizne mjere.

Sa druge strane, MMF je Srbiji zamjerio sporo provođenje strukturnih reformi, prije svega u restrukturiranju javnih poduzeća.

Aforizmi i karikature predviđali su promjenu odnosa između penzionera i golubova, poslije smanjenja penzija u Srbiji u novembru prošle godine. Ali za ptice, mrvica uvijek ima. Penzioneri su prvi platili ceh antikriznih mjera i ostali bez najmanje 10 posto prihoda.

„Biće u redu, samo nek smo živi“, govori Zoran, jedan od njih.

Partija šaha

Dragan Racić je poslije 37 godina rada u telekomunikacijama ipak nezadovoljan.

„Očekujem da penzije podignu za jedan odsto, a plate za dva odsto, ali to će biti marketinški toliko upotrebljeno da će nas udaviti da penzije idu gore. E, sad meni je neko oteo 16 posto, a sad mi daje jedan posto i kao ide gore“, navodi on.

Od poteza koji je Vlada Srbije povukla prije 10 mjeseci, mogla bi polako odustajati, ukoliko to odobri MMF, iz Beograda javlja novinar Al Jazeere, Marko Subotić.

„U novoj partiji razgovora sa MMF-om u Vladi Srbije kažu da ne izlaze sa praznom tablom, već sa jakim figurama i ciframa koje su stvorene u prethodnih godinu dana“, dodaje.

Međunarodnom monetarnom fondu je predočeno kako je ušteđeno 600 miliona eura zbog čega je, kaže ministar finansija Srbije Dušan Vujović, vrijeme da oni koji su najviše trpjeli budu i nagrađeni.

„Prerano je govoriti o detaljima. Mi razgovaramo sada o fiskalnom prostoru da se to povećanje ostvari. Oni kažu da se sa nama slažu, razumeju političke socijalne i ekonomske aspekte, upozoravaju da to ne bi smelo da bude rušenje programa, ali shvataju ideju i podržavaju ideju i shvataju da kupovanje poverenja građana je vrlo važno za uspeh reformi“, objašnjava Vujović.

Pitanje javnih kompanija

Ekonomski analitičari očekuju da će MMF odobriti povećanje primanja zbog dobrih finansijskih rezultata koji će, kako ističu, pokriti i sve ono što nije urađeno, a prije svega – restrukturiranje javnih kompanija.

„Podeljena je Železnica na tri preduzeća, EPS (Elektroprivreda Srbije) je navodno počeo da se restrukturira, ali čini mi se, prema onome kako mi imamo nagoveštaja kakvi će biti podaci iz Železnice i EPS-a, nema mnogo razloga za optimizam, jer će oni i ovu godinu verovatno završiti sa gubitkom. Tako da od restrukturiranja pravog suštinskog nije bilo ništa“, navodi glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Iako je ulazeći na razgovore novi šef misije MMF-a rekao da se nada dobroj saradnji, prva zamjerka Srbiji je bila postojanje otpora u provođenju strukturnih reformi.

„Gde god treba nešto da se menja, postoje otpori i to organizovani. U EPS-u je prošle godine bilo konstatovano da ima 600 direktora koji svaki ima svoju službu, svoj auto i sve ostalo. I vi kažete: ‘Racionalno bi bilo da bude svega 100 u takvom sistemu’ i onda imate 1.000 razloga zašto ti direktori ne žele da izgube svoje pozicije i auto i privilegije i sve ostalo. Imate objektivan sukob interesa“, rekao je ministar Vujović.

Do 1. septembra Srbija i MMF preispitat će sve dosadašnje mjere i, kako je najavljeno, neke će biti relaksirane, a pojedine pojačane.

Izvor: Al Jazeera