Spaljeno tijelo bebe, roditelji tuže bolnicu

Iz Opće bolnice Dubrovnik poručuju kako je sve napravljeno sukladno važećoj proceduri (Al Jazeera)

Roditelji bebe koja je mrtvorođena krajem lipnja prošle godine u Dubrovniku i čije je tijelo bez znanja roditelja bačeno u humani otpad i spaljeno, tuže Opću bolnicu Dubrovnik zbog duševne boli, kao i zbog, smatraju oni, nemara koji je doveo do tog smrtnog slučaja.

Shrvani roditelji angažirali su odvjetnicu Anu Tošev u studenom prošle godine nakon što su nekoliko mjeseci neuspješno pokušavali doznati što se s njihovim djetetom dogodilo. Ona je za Dubrovački vjesnik potvrdila tužbu roditelja.

”Tužba je podnesena krajem prošle godine, a u rujnu je prvo ročište vezano uz ovaj slučaj. Majka je došla u bolnicu u skoro 41. tjednu trudnoće koja je bila uredna. Primljena je u bolnicu ujutro, a ja ne znam gdje je došlo do zastoja. Mi smo stava, odnosno naša je pretpostavka, kako se kasno krenulo s carskim rezom”, rekla je Tošev, koja je dodala kako je majka zbog kašnjenja poroda dolazila na česte redovite preglede.

”Liječnici u slučaju kašnjenja vode strogu evidenciju, majka je bila često na pregledima, a 30. lipnja ju je zaprimila liječnica u ambulanti i rekla kako je potreban hitni porod. Tek je u popodnevnim satima napravljen carski rez, a mi smo stava da je to prekasno”, rekla je Tošev.

Bolnica tvrdi da je poštovala proceduru

Sanacijski upravitelj Opće bolnice Dubrovnik, Jerko Ferri Certić, potvrdio je ovaj slučaj, te dodao kako je sve napravljeno sukladno važećoj proceduri.

”To je na sudu i ne mogu davati izjave oko slučaja. Roditelji nas tuže, sve će reći sud. Sve se dogodilo prošle godine, a mi smo u međuvremenu imali tri sastanka s roditeljima. Nakon toga su nas tužili. Roditelji nisu duže od dva mjeseca preuzeli tijelo, a dalje se poštivala procedura. Naš voditelj patologije je ujedno i sudski vještak i ne bi napravio ništa što je protivno proceduri. Ne bi napravio ništa što nije kako treba”, rekao je Certić.

Ovakve navode odvjetnica Tošev odbacuje te ističe kako ”roditelji u prvo vrijeme nisu mogli vidjeti dijete”.

”Oni su višekratno tražili, zvali su telefonom, dolazili su u bolnicu. Postoje pisani zahtjevi i elektronička pošta iz kojih je jasno kako su roditelji pokušali ostvariti svoja prava do listopada. Oni nisu ni znali što se s njihovim djetetom dogodilo jer su im bile uskraćene neke informacije”, rekla je Tošev.

Zbog sudskog postupka, ipak, nije mogla odgovoriti na upit koja su obrazloženja iz dubrovačke bolnice davana roditeljima preminule bebe.

”To je stvar sudskog postupka, ali stranke imaju svoje dokaze, poznato je s kime je razgovarano. Tu je riječ o djetetu, a ne nikakvom plodu kako se pokušalo to prikazati. Dijete je upisano u Maticu umrlih”, rekla je Tošev te dodala kako je u cijelom slučaju nevjerojatna i činjenica da je Opća bolnica Dubrovnik zagubila dio trudničke dokumentacije majke.

”Kad je gospođa trebala izaći iz bolnice rekli su joj da su papiri izgubljeni. Među ostalim, nestala je i njezina trudnička knjižica”, zaključila je Tošev.

Izvor: Agencije