Njemačka: 200.000 državljana Srbije pred deportacijom

Čak 200.000 državljana Srbije nalazi se u Njemačkoj bez odgovarajuće dozvole za boravak ili su tražili azil za koji nemaju šanse da ga dobiju, tako da svima njima prijeti deportacija u Srbiju, upozorila je Lisa Hager, glasnogovornica njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Hager je za list Politika navela i da je ”do maja ove godine 1311 Srba poslato nazad u Srbiju i da je po tom pitanju saradnja Srbije i Njemačke veoma dobra“, prenosi Tanjug.  

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je u srijedu da Njemačka ove godine očekuje čak 800.000 zahtjeva za azil, što je apsolutni rekord.

Kazao je da je neprihvatljivo to što je 40 posto tražilaca azila u Njemačkoj sa Balkana.

On je naveo da će oni morati napustiti tu zemlju, koja je postala glavna destinacija za tražioce azila koji bježe od rata i progona.

Naglasio je da zahtjevi ljudi iz ”zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Albaniju, Srbiju i Kosovo, gdje nema oružanih sukoba, nemaju šanse da budu pozitivno riješeni”.

Posao i bolji životni standard

Konzervativni njemački zastupnici ranije su tražili nove mjere kako bi se ljude s Balkana odvratilo od traženja azila u Njemačkoj, najjačoj evropskoj ekonomiji, koja se bori s rekordnim brojem izbjeglica.

Većina ih bježi od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, ali od 180.000 izbjeglica koje su u Njemačku stigle u prvoj polovini godine, gotovo 70.000 ih je s Balkana, prenijela je Hina.

Brojni dolaze zbog posla i boljeg životnog standarda, no šanse za dobijanje azila su minimalne.

Otprilike 0,1 posto tražilaca azila s Balkana uspjelo je u tom naumu u prvoj polovini 2015, objavilo je Ministarstvo za migracije i izbjeglice.

Stranac koji bude protjeran ili deportiran neće moći ući u Njemačku pet godina nakon toga.

Izvor: Agencije