Jahjaga potpisala Zakon o Specijalnom sudu

Iako se dio opozicije protivi osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine, potpisana je odluka o njegovom osnivanju (EPA)

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga potpisala je Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine i Zakon o pravnoj zaštiti mogućih optuženika.

Iz njenog kabineta saopšteno je da je to učinjeno nakon konsultacija sa Ustavnim sudom.

Opozicione partije koje se protive osnivanju tog suda, zatražille su ocjenu ustavnosti amandmana i poštovanja skupštinske procedure.

Početkom mjeseca Skupština Kosova usvojila je ustavne promjene i Zakon o formiranju suda koji će se baviti navodima da su čelnici nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova tokom i neposredno nakon rata počinili ratne zločine.

Odluka Ustavnog suda po zahtjevu opozicije očekuje se narednog mjeseca.

Opozicija protiv Suda

Kosovski Ustavni sud prethodno je odobrio početak konstituisanja Specijalnog suda za ratne zločine, bez obzira na zahtjev opozicije da Sud ocijeni ustavnost amandmana na kosovski Ustav koji predstavlja osnovu za donošenje zakona.

Prema pisanju kosovskih medija, radi se na nekoliko pravaca u formiranju suda, uključujući i pregovore sa zemljom domaćinom u kojoj će se nalaziti Specijalni sud, o prostorijama, izradi statuta i ostalih regulatornih akata, izboru sudija i ostalog osoblja, kao i formiranju infrastrukture tog mehanizma koji će samo formalno biti dio kosovskog pravosudnog sistema.

Ranije su 24 poslanika opozicije zatražila od Ustavnog suda da donese odluku kojom će staviti van snage ustavni amandman neophodan za formiranje Specijalnog suda. Osporen je i sadržaj i procedura usvajanja amandmana.

Opozicija je zatražila da se ne priznaju nikakve pravne posljedice koja bi mogle da proisteknu iz amandmana, što podrazumijeva i prekid procedure za konstituisanje Specijalnog suda.

Uprkos tome, navode mediji, ni domaći ni međunarodni faktori nisu obustavili aktivnosti neophodne za fukcionisanje suda.

Izvor: Al Jazeera i agencije