Donacija Holandije za potragu za nestalim Srebreničanima

Vlada Holandije osigurala je pomoć od 1,5 miliona eura kako bi se nastavio proces potrage za posmrtnim ostacima osoba ubijenih 1995. godine u srebreničkom genocidu, objavila je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu, koja koordinira i pomaže potragu za masovnim grobnicama i identifikaciju posmrtnih ostataka.

“Nastavak pomoći holandske vlade je glavni doprinos u osiguranju da nijedan kamen ostane neprevrnut u naporima da se lociraju skrivene grobnice”, rekao je šef ICMP-ovog programa za zapadni Balkan Matthew Holliday.

Nova donacija Holandije trebala bi pomoći u potrazi za tijelima još blizu hiljadu Srebreničana koji se vode nestalima od pada nekadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih naroda, nakon čega je ubijeno više od 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Finansijska pomoć Holandije trebala bi pomoći lociranje preostalih masovnih grobnica uz pomoć savremenih naučnih metoda, uključujući analizu dostupnih snimaka načinjenih iz zraka.

Holandski vojnici iz sastava mirovnih snaga UN-a (UNPROFOR) bili su zaduženi za zaštitu srebreničke enklave 1995. godine i imali su bazu u Potočarima.

Presude protiv Holandije

Okružni sud u Den Haagu u julu prošle godine je djelimično uvažio tužbu majki i udovica žrtava genocida u Srebrenici 1995. protiv države Holandije i njenih vojnih snaga.

U presudi se navodi da je Holandija odgovorna za smrt više od 300 žrtava srebreničkog genocida, koji su ubijeni nakon što su ih holandski vojnici predali snagama bosanskih Srba.

Također, prošle je godine Vrhovni sud Holandije presudio da je ova zemlja odgovorna za smrt trojice Bošnjaka u Srebrenici, te odredio po 20.000 eura odštete za svaku od žrtava.

Međunarodni sud pravde i Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) presudili su da se u Srebrenici desio genocid.

Izvor: Al Jazeera i agencije