Vučić razmišlja o prijevremenim izborima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da razmišlja o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Rekao je da konačna odluka o vanrednim izborima nije donesena, ali da je spreman ispuniti želje opozicije.

Sljedeće godine u Srbiji bi trebali  biti održani redovni lokalni i pokrajinski izbori, iako vlast u Beogradu najavljuje mogućnost njihovog održavanja u decembru ove godine.

Vučić ističe da je moguće da istog dana budu i prijevremeni parlamentarni izbori.

Premijer Srbije je rekao da nije ni jednostavno, a ni moguće raditi u atmosferi u kojoj se neprestano osporavaju rezultati i uspjesi, zbog čega bi moglo doći do raspuštanja parlamenta.

“Vidim da su se gospoda [lider DS Bojan] Pajtić i [lider SDA Sulejman] Ugljanin veoma obradovali izborima, moguće je da im ta želja bude uslišena”, rekao je Vučić i dodao: “Vidite da ljudi to traže, a ja poštujem naše političke protivnike”.

Reakcije stranaka

Vođa Demooratske stranke Bojan Pajtić, jučer je rekao da se ne bi iznenadili da njihovi koalicioni partneri u Vojvodini, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), glasaju za vanredne pokrajinske izbore.”Po Ustavu, nemoguće je raspisati i prevremene lokalne izbore”, kazao je Pajtić.

U Socijaldemokratskoj stranci (SDS) ističu da je vanredni izlazak građana na birališta definitivno moguć, ali ukazuju da je uzrok tome to što je ekonomska i institucionalna politika Vlade “doživela slom”.

Glasnogovornik SDS-a Kontantin Samofalov, ističući da su u SDS-u spremni za izbornu trku i da očekuju dobar rezultat, jer “i prošle godine smo ušli u parlament, imaju prepoznatljivog lidera, nove i mlade ljude, konkretnu politiku i konkretna rešenja”.

Lider SDA Sulejman Ugljanin također tvrdi da je spreman i siguran u uspjeh svoje stranke.

Tvrdi i da svoj optimizam zasniva na tome što je stranka na izborima u martu 2014. osvojila najviše bošnjačkih glasova, a taj uspjeh je potvrdila u oktobru osvajanjem najviše mandata u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Od vanrednih izbora ne bježe, kako tvrde, ni u Srpskoj narodnoj partiji (SNP) Nenada Popovića, iako ne žele komentirati potencijalni rezultat te stranke, a za izbornu trku su, kažu, spremni i u strankama vanparlamentarne opozicije.

U Demokratskoj stranci Srbije (DSS) navode da je opozicija uvijek za izbore i da su oni u ovom trenutku preko potrebni, što potvrđuju i iz Dveri, koji zajedno sa DSS čine “patriotski blok”.

Radikali kažu da bi bilo dobro da se izbori na svim nivoima raspišu što prije, a u Liberalno demokratskoj partiji (LDP) se nadaju da izbori neće biti “izbori za mis”, već da će predizbornim koalicijama prethoditi razgovori o poslovima koji treba da se rade.           

Mogućnost izbora nije danas komentirao ni koalicioni SPS, ali je lider socijalista, Ivica Dačić, također prije informacije o mogućnosti vanrednih izbora, izjavio da ga to ne bi iznenadilo, ali da za vanredne izbore nema razloga. On smatra da u Srbiji postoji politička stabilnost.

Izvor: Agencije