Makedonija traži dodatne vagone za izbjeglice

Makedonija očekuje novi val izbjeglica iz Grčke za nekoliko dana (AP)

Makedonska željeznička kompanija upozorila je kako joj nedostaju vagoni za prijevoz velikog broja izbjeglica koje kroz tu zemlju idu prema Srbiji i zemljama Europske unije te pozvala susjede da joj pomognu u “alarmantnoj situaciji”.

“Makedonska željeznica ‘Transport’ nema više kapaciteta da preveze sve one koji žele putovati prema zemljama Zapadne Europe. Situacija je alarmantna”, rekao je generalni direktor tog makedonskog poduzeća Nikola Kostov.

Naveo je i kako je Makedonija zatražila od susjeda i drugih u regiji da pošalju veći broj željezničkih vagona, ali nitko, do sada, nije odgovorio.

“Svi naši resursi su iscrpljeni i bit će samo gore u narednim danima”, upozorio je Kostov.

Ukazuje i kako se novi val izbjeglica iz Grčke očekuje do kraja tjedna, prenijela je agencija AFP.

Veliki broj izbjeglica pristiže u Grčku

Grčka vlada prevozi brojne izbjeglica trajektima, s otoka do kopna, odnosno sjevernog lučkog grada Soluna, odakle ih autobusima prevoze do granice s Makedonijom.

Kada se izbjeglice nađu u makedonskom pograničnom gradu Ðevđelija, oni vlakovima nastavljaju put prema sjeveru i Srbiji, odnosno zemljama EU-a, prenosi AFP.

UNHCR je iznio podatak da je samo prošlog tjedna u Grčku stiglo 20.843 izbjeglica koje bježe od rata u Siriji, ali i iz Afganistana i Iraka.

Od početka godine na grčke otoke stiglo je najmanje 160.000 izbjeglica.

Izvor: Agencije