Policijski zvaničnici mete istrage USKOK-a

Istraga se provodi zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, zloupotrebe položaja i ovlasti (Arhiva)

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je, na osnovu kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 11 hrvatskih državljana.

Istraga se provodi, kako prenosi agencija Hina, zbog osnovane sumnje na trgovanje i poticanja na trgovanje utjecajem, zloupotrebe položaja i ovlasti.

Policijski zvaničnici se sumnjiče da nisu sankcionirali utvrđene prekršaje u saobraćaju i pristali su da se oni ne sankcioniraju.

Kako se navodi na internetskim stranicama USKOK-a, riječ je o hrvatskim državljanima rođenim od 1966. do 1980. godine.  

Neslužbeno se saznaje kako je riječ o šestorici policajaca od kojih su trojica visokopozicionirani u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske i Ravnateljstvu policije te da je osumnjičeno još pet osoba, uglavnom vozača.

Protiv svih 11 osumnjičenika, USKOK je u ponedjeljak donio rješenje o provođenju istrage.

Na meti istražitelja, tako su se, prema neslužbenim informacijama, od visokopozicioniranih u MUP-u i Ravnateljstvu policije našli Goran Batur, šef Službe za sigurnost cestovnog prometa, Uprave policije MUP-a, Rudolf Tadić, v.d. voditelja Službe mobilne jedinice prometne policije MUP-a, te Mario Devčić, načelnik II. postaje prometne policije Zagreb, prenosi Hina.

Poseban primjer

Njih trojicu USKOK sumnjiči da su, koristeći svoj položaj visokopozicioniranih policajca, od svojih podređenih tražili da ne sankcioniraju utvrđene prekršaje u saobraćaju, na što su oni i pristali, ističe DORH na svojim stranicama.

Kao najzanimljiviju intervenciju, DORH navodi situaciju iz januara, kada je jedan od osumnjičenih policajaca zaustavio vozilo kojim je upravljao sin jednog od osumnjičenih vozača.

Kada je ustanovljeno da je mladić napravio saobraćajni prekršaj, njegov otac je nazvao saobraćajnog policajca zatraživši da ne sankcionira sina.

Policajac ga je poslušao, zbog čega su se i on i mladićev otac sada našli na meti USKOK-ovih istražitelja.

USKOK istražuje i jesu li policajci uzimali novac.

Izvor: Agencije