Napad na Vučića: Bh. ministar traži smjene

Mektić tvrdi kako je smjenu Vilića zatražio zbog propusta koje je napravila Direkcija u Srebrenici 11. jula (Arhiva)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, uputio je zahtjev Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine ove države za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, javljaju bh. mediji.

Ovu informaciju je za bosanskohercegovački portal Klix.ba potvrdio Mektić, koji je istakao kako je smjenu Vilića zatražio zbog propusta koje je napravila Direkcija u Srebrenici 11. jula ove godine kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Podnio sam izvještaj na 25 strana o događajima u Srebrenici tokom 11. jula ove godine i u njemu naveo koji su to propusti načinjeni u organizacijskom smislu. Ti propusti su bili napravljeni u dijelovima koji su bili u nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zato sam tražio odgovornost te institucije kao što sam tražio i odgovornost Gorana Zubca, bivšeg šefa SIPA-e“, kazao je Mektić.

Konkurs za direktora SIPA-e

Ovu informaciju novinarima u Sarajevu potvrdio je i Žiko Krunić, predsjedavajući Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH.

Sjednica Nezavisnog odbora zakazana je za naredni ponedjeljak.

Inače, na prethodnoj sjednici već je bila i inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv Vilića, ali je ocijenjena kao preuranjena.

Nakon današnje sjednice Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, Krunić je kazao da su članovi Odbora usaglasili tekst javnog konkursa za izbor novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji će biti odmah raspisan, a cjelokupna procedura izbora novog direktora trebala bi biti okončana do 5. oktobra.

Izvor: Agencije