Tužioci traže pritvor za napadače na džamiju

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pružilo je podršku načelniku Općine Tomislavgrad (Al Jazeera)

Kantonalno tužiteljstvo u Livnu danas je saslušalo osam osoba koje su osumnjičene za napad na džamiju u selu Omerovići u općini Tomislavgrad, te će za sve njih biti zatražen pritvor, izjavila je kantonalna tužiteljica Nevenka Čorić.

Dodala je kako se još sastavlja prijedlog za određivanje pritvora, nakon čega će biti dostavljen Kantonalnom sudu u Livnu koji će o njemu odlučivati, javlja agencija Fena.

Nakon što je prvobitno bilo uhapšeno šest osoba naknadno su privedene još dvije, a svi se terete da su počinili kazneno djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

“Svi osumnjičeni su s područja općine Posušje, s tim da dvojica od njih žive u Zagrebu, a jedan u Švicarskoj”, kazala je kantonalna tužiteljica.

Osuda napada

Na ulazu u džamiju u mjestu Omerovići u subotu rano ujutro više mladih osoba postavilo je plinsku bocu i pustilo plin, razvalili su vrata na džamiji i oštetili dva vozila u blizini objekta.

U međuvremenu, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u saopćenju je najoštrije osudilo incident i napad na Bošnjake i vjerski objekt u Omerovićima i pružilo podršku načelniku Općine Tomislavgrad, Ivanu Vukadinu.

Ministrica Semiha Borovac se zahvaljuje na blagovremenoj reakciji i osudi napada, kao i izraženoj solidarnosti sa Bošnjacima u mjestu Omerovići, te ističe da primjer Vukadina treba da slijede i drugi nosioci vlasti u BiH.

“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ujedno poziva nadležne organe oba entiteta da osiguraju svim povratnicima, a naročito u mjestima gdje se napadi na njih dešavaju, pravo na ličnu slobodu i sigurnost, te još jednom ukazuje kako su naročito teški napadi na povratnike u posljednjih nekoliko mjeseci jasan signal i potvrda koliko je Bosni i Hercegovini potrebno donošenje zakona kojim bi se zabranilo izazivanje i širenje nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje”, navodi se u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prenosi agencija Anadolija.

Ministrica Borovac još jednom apelira i poziva druge nadležne institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da se aktivno uključe u rješavanje pitanja sigurnosti, zaštite dostojanstva i ljudskih prava povratnika, a povratnicima poručuje da ne odgovaraju na provokacije i da u duhu tolerancije doprinesu miru i suživotu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Izvor: Agencije