Srbija: Preminuo oboljeli od virusa s Nila

U Kliničkom centru u Beogradu nema više pacijenta oboljelih od virusa Zapadnog Nila (Getty Images)

Pacijent obolio od virusa Zapadnog Nila preminuo je na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije u Beogradu, saopćeno je iz te zdravstvene institucije.

“Pacijent B.D. (56) preminuo je na klinici od posledica virusa Zapadnog Nila. Pacijent je primljen iz bolnice u Vršcu u teškom stanju”, rekla je glasnogovornica Urgentnog centra Aleksandra Berić, prenosi Tanjug.

Ona je navela da je to jedini slučaj i da u toj zdravstvenoj ustanovi nema više pacijenata oboljelih od virusa Zapadnog Nila.

Komarci prenose virus

Na internetskoj stranici Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u subotu je objavljeno da je u Srbiji identificiran prvi laboratorijski slučaj potvrđene infekcije virusom Zapadnog Nila, a da je riječ o muškarcu od 56 godina, sa teritorije Južnobanatskog okruga.

Riječ je o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom komaraca, vrste koja je odomaćena i kod nas.

Većina osoba, od 80 do 90 posto, nema nikakve simptome i znakove bolesti, a kod malog procenta simptomi podsjećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima…

Kod pojedinih osoba dolazi do aseptičnog meningitisa, što zahtijeva hospitalizaciju.

Izvor: Agencije