Ivanić: Vučićeva ideja pokazuje nadmoć Srba

Ivanić smatra da se Vučićeva ideja ne može ostvariti zbog razmišljanja dijela političara u regiji (EPA)

Ideja premijera Srbije Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na sve žrtve rata u državama regiona pokazuje “svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda”, izjavio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ponovivši da smatra da je Vučićeva ideja vrlo poštena i da je u funkciji smirivanja prilika, Ivanić je u intervjuu za beogradski li st Večernje novosti rekao da reakcije pokazuju da spremnosti za pomirenje nema kod hrvatskih, albanskih i bošnjačkih političara, jer je njihova polazna teza, kako je rekao da su samo Srbi činili zločine, a to je, smatra, potpuno netačno.

“Ipak, mislim da je dobro da je do nje došlo i što je ona izrečena. Ovakva ideja pokazuje svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda, koji, očito, zarad sopstvene političke koristi u svom biračkom tijelu, ne žele da prihvate ovakav prijedlog”, smatra Ivanić.

On tvrdi da zbog takvog razmišljanja lidera u Zagrebu, Prištini i Sarajevu, neće biti moguće da se Vučićeva ideja za sada ostvari, prenosi Tanjug.

Na pitanje lista da li su odnosi BiH i Srbije normalizirani poslije posjete trojice članova Predsjedništva BiH Beogradu, Ivanić je odgovorio da “oni jesu poboljšani, ali nisu u potpunosti riješeni”.

“Izbjegnuta je ona negativna varijanta nakon napada na premijera Vučića u Srebrenici i očito je da to sada nije više tako negativno, ali ne mislim da se desilo nešto spektakularno. Nije, i nema tu iskrenosti. O tome govori i činjenica da se ništa ne događa kada je u pitanju istraga o napadu na Vučića, kao i reakcija (člana Predsjedništva BiH Bakira) Izetbegovića, koji je odbacio ideju o danu sjećanja”, dodao je Ivanić.

Podrška Crne Gore

Izjava člana Predsjedništva BiH uslijedila je nakon što je predsjednik Crne Gore podržao Vučićevu inicijativu.

Filip Vujanović je izrazio uvjerenje da bi obilježavanje zajedničkog dana sjećanja na žrtve rata s prostora bivše Jugoslavije bilo u funkciji očuvanja stabilnosti regije.

Crna Gora, poručio je, podržava sve ono što je u funkciji stabilnih odnosa i razvoja regije, prenio je portal Radio televizije Crne Gore.

“Uvjeren sam u plemenitost i dobronamjernost inicijative Vučića, kao i u njegovu namjeru da svojom inicijativom doprinese stabilnosti i dobru regiona”, rekao je crnogorski predsjednik.

Kako je dodao, on je pristalica afirmacije partnerstva, objašnjavajući da je riječ o afirmaciji u smislu korištenja onoga što su potrebe regije.

‘Preuranjena i nedorečena’

Vučićevu inicijativu odbacio je ranije hrvatski premijer Zoran Milanović, a kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci je rekao da je ona neprihvatljiva jer bi značila relativizaciju i ponovno pisanje historije.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, smatra da je inicijativa premijera  Srbije “preuranjena i nedorečena”.

Inicijativu je podržao predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik.

Porodice žrtava genocida u Srebrenici ne mogu podržati inicijativu Vučića, kazala je predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović.

Kako je navela ranije u izjavi, to predlaže politika koja je napravila da u Bosni i Hercegovini postoji more bijelih nišana (nadgrobni spomenici kod muslimana), dodajući da žrtve genocida imaju svoj dan i to je 11. juli.

Izvor: Agencije