Protesti protiv produženja pritvora Ivanoviću

Nekoliko desetaka kosovskih Srba protestovalo je ispred sjedišta misije Evropske unije za vladavinu prava EULEX, u Prištini, zbog produžetka pritvora Oliveru Ivanoviću, optuženom za ratne zločine.

Međunarodno sudsko vijeće na Kosovu produžilo je pritvor Ivanoviću, jednom od političkih predstavnika kosovskih Srba, do oktobra. 

U znak protesta, on je u petak počeo štrajk glađu u zatvoru u Sjevernoj Mitrovici. Ivanović zahtijeva da mu se omogući odbrana sa slobode.

EULEX smatra da bi mogao utjecati na svjedoke ukoliko ga oslobode.

Ranije je više stotina demonstranata u Sjevernoj Mitrovici tražilo puštanje Ivanovića iz pritvora.

„Tužilaštvo je do sada saslušalo oko 50 ili tačnije 47 svedoka u slučaju Olivera Ivanovića i niko od njih nije direktno optužio okrivljenog za dela koja mu Tužilaštvo stavlja na teret. Zato smatramo da su zatočeni samo zato što su Srbi“, rekao je Goran Rakić, gradonačelnik Sjeverne Mitrovice.

„Nezadovoljni odlukom sudskog vijeća EULEX-a, grupa Srba protestovala je danas i ispred zgrade Osnovnog suda u Mitrovici, ali okupljanje u Prištini se izdvaja činjenicom da je to jedno od retkih okupljanja kosovskih Srba u ovom gradu, to je drugi protest Srba od 1999. u Prištini“, javlja reporter Al Jazeere, Avni Ahmetaj.

Optužnica za ratne zločine

Optužnica tereti Ivanovića da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i poticao na teško ubistvo više Albanaca u Mitrovici.

Ivanović se izjasnio da se ne osjećaja krivim za djela za koja se tereti. Njegov slučaj povezan je sa još četvoricom među kojima je i jedan bivši pukovnik MUP-a Srbije, Dragoljub Delibašić, kojem je EULEX takođe produžio pritvor za još dva mjeseca.

Suđenje ovoj petorici, koji su negirali krivicu, zvanično je počelo 18. decembra, do sada je saslušano 45 svjedoka tužilaštva, a nastavak suđenja u Osnovnom sudu u Mitrovici zakazan je za 10. septembar

”Ukoliko EULEX vrlo brzo ne donese odluku da se Ivanoviću i Delibašiću omogući obrana sa slobode, mi ćemo nastaviti dalje sa protestima, kazala je Ksenija Božović”, zamjenica predsjednika Građanske Inicijative SDP, dodajući: „Dosta smo bili mirni. Dosta smo pokazivali demokratiju“.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U znak protesta zbog produžetka pritvora, Ivanović započeo štrajk glađu tražeći da se brani sa slobode.

Published On 07 Aug 2015

Ivanović, koji je optužen za ratne zločine nad albanskim civilima 1999. i 2000. na Kosovu, ostaje u pritvoru još dva mjeseca.

Published On 06 Aug 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO