Mehmedović: Ne možemo podržati Vučićev prijedlog

Mehmedović: "Ukoliko sud utvrdi da je i na drugim mjestima počinjen genocid, mi ćemo ga poštovati" (Al Jazeera)

Porodice žrtava genocida u Srebrenici ne mogu podržati inicijativu premijera Republike Srbije, Aleksandra Vučića, da se ustanovi zajednički dan sjećanja na sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije, kazala je Feni predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović.

Kako je navela, to predlaže politika koja je napravila da u Bosni i Hercegovini postoji more bijelih nišana (nadgrobni spomenici kod muslimana), dodajući da žrtve genocida imaju svoj dan i to je 11. juli.

„Suosjećamo sa svim nevinim žrtvama protekloga rata, ali Srebrenica i 11. juli je završena priča. Sud je više puta utvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid i s tim se jedino može porediti holokaust iz Drugog svjetskog rata“, rekla je Mehmedović, dodajući da je „zločin genocida počinjen i na drugim mjestima u BiH, ali da je sud dokazao da je takav zločin počinjen u Srebrenici“.

„Ukoliko sud utvrdi da je i na drugim mjestima počinjen genocid, mi ćemo ga poštovati bez obzira na to o kome se radilo“, zaključila je Mehmedović.

Vučićev prijedlog

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u petak kazao kako će na predstojećoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču, predložiti svim liderima čije su zemlje učestvovale u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, da na Zapadnom Balkanu pronađu jedan zajednički dan sjećanja na sve žrtve, koje se ne bi razlikovale po nacionalnoj pripadnosti.

On je istakao da bi tako svako mogao da pokaže jednako poštovanje prema žrtvama i svi bi znali da su žrtve postojale na svim stranama.

Izvor: Agencije