Poslodavci zadovoljni, Sindikat najavljuje bitku

U nekim balkanskim državama, poput Bosne i Hercegovine, protesti radnika gotovo su iščezli (Anadolija)

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozdravlja usvajanje novog Zakona o radu.

Smatraju da će on zaštiti poslodavce, ali i radnike.

Nakon što je Predstavnički dom federalnog Parlamenta kasno sinoć tijesnom većinom usvojio ovaj zakon, reagovao je Savez samostalnih sindikata BiH.

Sindikat najavljuje pravnu bitku u pripremi novih kolektivnih ugovora i poziva radnike na tješnju saradnju. Zakon o radu dan ranije odobren je i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Kolektivni ugovori

Dio je programa reformi na koje se Bosna i Hercegovina obavezala, a koji su uslov za dalje korake ka eurointegracijama.

Nakon usvajanja zakona slijedi pravna bitka za kolektivne ugovore, poručuju predstavnici Sindikata.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je istakao da je protest pokazao veliko jedinstvo i složnost radnika.

“Protest je pokazao jedinstvo i dao nam vjetar u leđa radi akcija koje će uslijediti. Zakon o radu koji je usvojen će rušiti prava radnika. Ali mi smo spremni na drugo poluvrijeme. Radnici ne trebaju da se plaše, zaštit ćemo ih pravno i akcijama sindikata”, rekao je Bajramović.

Napomenuo je da su nakon donošenja novog zakona o radu prava radnika stavljena u ruke poslodavcima.

“Moramo da se pregrupišemo i pravno se pripremimo za bitku za kolektivne ugovore. Sada su prava radnika stavljena poslodavcima u ruke. Svojim aktivnostima ćemo se pripremiti za nove kolektivne ugovore”, rekao je Bajramović.

Istakao je da će naredne sedmice biti održana vanredna sjednica Glavnog odbora Sindikata kako bi se odredile naredne mjere i aktivnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije