EU ne prihvata prekid pregovora u Makedoniji

Evropska komisija je poručila da se strane u Makedoniji moraju dogovoriti o vanrednim izborima i prelaznoj vladi (Arhiva)
Evropska komisija je poručila da se strane u Makedoniji moraju dogovoriti o vanrednim izborima i prelaznoj vladi (Arhiva)

Dan nakon što je makedonska opozicija proglasila neuspješnim pregovore o izlasku iz političke krize, Evropska unija ne prihvata prekid dijaloga.

Iz Evropske komisije su rekli za Al Jazeeru kako politički lideri moraju poštivati obaveze usaglašene 2. juna.

One podrazumijevaju dogovor najvećih stranaka o vanrednim izborima i prelaznoj vladi.

Strah od izbora

Međutim, lider opozicije Zoran Zaev je proglasio pregovore neuspješnim i za to okrivio premijera Makedonije Nikolu Gruevskog.

Vlada ocjenjuje da se opozicija plaši izbora te da su zato istupili iz pregovora.

Zastupnik albanske Demokratske unije za integraciju, koja je u vlasti sa VMRO-DPMNE premijera Gruevskog, za Al Jazeeru je kazao kako će se pregovori, ipak, nastaviti.

“Jučerašnja izjava gospodina Zaeva ostavlja prostor za dalje razgovore, sa uključenjem Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Smatramo da svi domaći lideri zajedno sa međunarodnom zajednicom mogu pomoći da se proces vrati za sto i da se postigne dogovor o obavezama preuzetim 2. juna”, istakao je Artan Grupi, zastupnik DUI-ja.

Dok je Gruevski jučer kazao da pregovora neće biti dok opozicija ne bude imala realne zahtjeve, Zaev je istovremeno najavio da će opozicioni blok nastaviti borbu za demokratiju.

“Gruevski je minirao pregovore, nije htio da odstupi. Nastavljamo intenzivno dejstvo. Koristićemo sva sredstva da vratimo slobodu i demokratiju“, rekao je Zaev.

Prelazna vlada

Makedonski premijer, Nikola Gruevski, dao je komentar da nema uslova za nastavak pregovora vlasti i opozicije o formiranju prelazne vlade.

“Nemamo mi nekakav prijedlog, mi diskutujemo, razgovaramo. Da bi se postigao dogovor, potrebna je saglasnost dviju strana, za sada takva saglasnost još ne postoji“, rekao je Gruevski.

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) od februara objavljuje snimke navodnih razgovora Vladinih funkcionera, koji ukazuju na korupciju u vlasti u toj zemlji.

Opozicija je optužila vlast za kršenje osnovnih ljudskih prava u Makedoniji i pokrenula krivične prijave.

Vladajući VMRO-DPMNE tvrdi da su snimci montirani te da je Zaev pod kontrolom stranih organizacija. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Pregovori vlasti i opozicije u Makedoniji o rješenju višemjesečne krize su neuspješni, tvrdi glavni opozicionar Zoran Zaev. Kaže da je istekao njegov rok premijeru Nikoli Gruevskom da zakaže sljedeći sastanak političkih lidera. S druge strane, Gruevski smatra da pregovora neće biti dok opozicija ne bude imala realne zahtjeve. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO