Milanović pisao Platiniju: Istraga o nacističkom simbolu

UEFA je u junu službeno otvorila disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (Pixsell)

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, uputio je  danas pismo predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju povodom pokrenutog disciplinskog postupka protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog nacističkog simbola na kvalifikacionoj utakmici za Euro 2016., Hrvatske i Italije na stadionu Poljud.

 „Upućujem Vam ovo pismo zabrinut za sudbinu hrvatske nacionalne vrste tijekom disciplinskog postupka koji je posljedica tužnog incidenta na marginama kvalifikacijskog susreta za Euro 2016 Hrvatska-Italija u Splitu 12. lipnja“, istakao je Milanović u pismu i dodao da su, još nepoznati počinitelji, jasno i odlučno osuđeni sa svih strana političkog spektra i od strane svih državnih institucija u Hrvatskoj.

Milanović je naveo da je čin počinitelja naišao na prezir velike većine hrvatskih građana i da je pokrenuta opsežna krivična istraga, za koju se nada da će donijeti rezultat i da će počinitelji biti pronađeni u najskorije vrijeme.

Antifašističke snage

“U ovom kontekstu, želio bih istaknuti kako je Hrvatska tijekom Drugog svjetskog rata imala najveći udio antifašističkih snaga među stanovništvom u okupiranoj Europi. Građana Hrvatske bilo je najviše u partizanskim postrojbama tijekom rata. Ističem ovo kako bih pojasnio da za počinitelje gnjusnog čina u Splitu nema podrške niti razumijevanja u hrvatskom društvu. Njihov čin usmjeren je ponajprije protiv Hrvatskog nogometnog saveza, i to zbog unutarnjeg sukoba Saveza s dijelom navijača, a nikako nije podrška nacističkoj ili fašističkoj ideologiji, niti je usmjeren protiv hrvatske reprezentacije“, ističe se u Milanovićevom pismu.

Ipak, Milanović je također naveo da razumije da će najvjerojatnije biti sankcija protiv Hrvatskog nogometnog saveza.

“Želio bih apelirati na razumijevanje UEFA-a i upozoriti na činjenicu da Hrvati žive i dišu sa svojom reprezentacijom. Navijači su bili duboko šokirani nakon incidenta, u strahu od pravične kazne. Drakonska sankcija koja bi ozbiljno naštetila ili čak spriječila uspjeh reprezentacije u dosadašnjim, za našu nacionalnu vrstu, izvrsnim kvalifikacijama za Euro 2016, išla bi na ruku upravo onima koji žele srušiti Savez, ali to bi uništilo i  reprezentaciju. To bi bio neizbrisiv ožiljak na duši hrvatskih navijača te bi dugoročno naštetio nogometnoj igri u Hrvatskoj“, dodao je on.

U zaključku pisma premijer Hrvatske je apelirao na predsjednika UEFA-e da ne dopusti da se Euro 2016. održi bez sudjelovanja svih najboljih nacionalnih vrsta.

“Igra se mora odigrati na nogometnom terenu“, stoji u pismu predsjednika Vlade Zorana Milanovića Michelu Platiniju.

Finansijski udarac

UEFA je u junu službeno otvorila disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog nacističkog simbola na utakmici Hrvatske – Italije.

Odluku o kazni UEFA će donijeti najvjerojatnije 23. jula.

Hrvatskom nogometnom savezu tako prijeti novi finansijski udarac UEFA-e, a reprezentaciji suspenzija ili čak oduzimanje bodova, budući da se radi o višestruko ponovljenom prekršaju.

Hrvatski nogomet, uključivši i klubove i reprezentaciju, u posljednjih sedam godina platio je 2,3 milijuna eura kazni, zbog navijačkih nereda, rasizma i govora mržnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije