Crveni alarm, u regiji se očekuje i do 40 stepeni

Ljekari preporučuju što manje aktivnosti na otvorenom tokom dana i uzimanje većih količina vode (Grgo Jelavic / Pixsell)

U većem dijelu Hrvatske i Srbije te na sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine proglašeno je crveno upozorenje, zbog iznimno visokih temperatura.

Posljednje jutro aktualnog toplinskog vala u Hrvatskoj je sunčano i vruće, s temperaturama koje su prema podacima DHMZ-a u 9:00 sati dosegle 33 stupnja na Mljetu te 30 stupnjeva na Lastovu.

Temperature zraka u Hrvatskoj u srijedu mogu narasti do 38 stupnjeva, ali će se poslijepodne, prema najavama meteorologa, sa sjeverozapada naoblačiti, s mogućnošću pljuskova i grmljavine, uz osjetan pad temperature zraka, najprije u unutrašnjosti, a navečer i na sjevernom Jadranu.

Zagreb: Povećan broj hitnih intervencija

Lokalno je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, osobito u sjeverozapadnim predjelima, prenosi Hina.

Dok ne zahladi, za najveći dio Hrvatske na snazi je Meteoalarmovo crveno upozorenje, koje znači da navedeno područje pod utjecajem iznimno intenzivnog meteorološkog događaja, koji može izazvati velike štete i nezgode, i to u većini slučajeva s opasnošću po život.

Prema podacima Hitne medicinske službe za Grad Zagreb, tijekom protekla 24 sata u glavnom gradu Hrvatske su hitne službe s liječnikom izišle na teren 220 puta, od kojih je utvrđeno da su velike vrućine uzrokovale deset posto intervencija, odnosno do slučajeva kolapsa.

Za prethodna 24 sata postotak intervencija zbog vrućine iznosio je 11 posto.

U Bosni i Hercegovini i do 40 stepeni

U Bosni i Hercegovini će u srijedu prevladavati sunčano i vruće vrijeme, s najvišom dnevnom temperaturom od 34 do 40 stupnjeva.

Crveno upozorenje proglašeno je za sjeverni dio zemlje.

Biometeorološke prilike će biti nepovoljne.

Nešto ugodnije bit će tijekom prijepodneva, potom slijede izrazito visoke temperature.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i štetnog UV zračenja, a kronični bolesnici, starije osobe i djeca trebaju maksimalno reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana, prenosi Fena. 

U noći sa srijede na četvrtak u većem dijelu Bosne se očekuje kiša ili lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Izraženije grmljavinsko nevrijeme je moguće na sjeveru Bosne.

Vjetar će biti slab do umjeren, zapadni i jugozapadni. 

U Sarajevu će biti sunčano vrijeme.

Najviša dnevna temperatura kretat će se oko 35 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Crveni alarm i u većem dijelu Srbije

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da se na području ove zemlje očekuje vrlo toplo vrijeme, s maksimalnom temperaturom u većini mjesta od 36 do 39 stupnjeva.

Crveno upozorenje proglašeno je za veći dio zemlje.

U Srbiji će u srijedu biti sunčano i vrlo toplo vrijeme, sa slabim i umjerenim, južnim i jugoistočnim vjetrom i najvišom dnevnom temperaturom od 34 do 39 stupnjeva, prenosi Tanjug.

Navečer se u sjevernim krajevima očekuje naoblačenje i osvježenje, s pojačanim sjeverozapadnim vjetrom i lokalnom pojavom pljuskova i grmljavine.

I u Beogradu će u srijedu biti sunčano i vrlo toplo vrijeme, sa slabim i umjerenim, južnim i jugoistočnim vjetrom i najvišom dnevnom temperaturom oko 38 stupnjeva.

Tijekom noći očekuje se naoblačenje i osvježenje, s pojačanim sjeverozapadnim vjetrom, uz mogućnost kratkotrajnog pljuska i grmljavine.

Izvor: Agencije