Beograd: Simbolični memorijal žrtvama genocida

'Kamen spoticanja' je vrsta memorijala koja je odavno postoji u Njemačkoj (Anadolija)
'Kamen spoticanja' je vrsta memorijala koja je odavno postoji u Njemačkoj (Anadolija)

Članice nevladine organizacije „Žene u crnom“ podigle su u centru Beograda, u Srebreničkoj ulici, simbolinki memorijal žrtvama genocida u Srebrenici pod nazivom „Kamen spoticanja“ što predstavlja nenasilni čin pobune protiv poricanja genocida kako na nivou društva, tako i na nivou države, javlja agencija Anadolija.

„Ovo je praksa koju su umetničko – aktivistički kolektivi pokrenuli već odavno u Nemačkoj. Mi smo izabrali to zato što smatramo da su dve istorijske vododelnice u 20. veku: Aušvic, kao simbol svih zločina počinjenih u Nemačkoj od nacista i Srebrenica, kao simbol najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata i paradigma svih srpskih zločina“, rekla je koordinatorica NVO „Žene u crnom“ Staša Zajović.

Ona je dodala da iz ove NVO smatraju da je glavni grad Srbije, Beograd, obavezan dodijeliti lokaciju za izgradnju trajnog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici jer bi time dao konkretan doprinos drugačijoj vrijednosnoj klimi i vrijednosnom poretku.

„Time bi se pokazalo da su nam žrtve zločina počinjenih u naše ime važne, podstakli bismo saosećanje i samo ako pronalazimo prostor za žrtve zločina koji su u naše ime počinjeni, onda možemo da tražimo da i žrtve srpskog imena budu jednako uvažavane“, rekla je Zajović.

Još se traži lokacija

Kako je ona navela, do sada je organizacija kojoj pripada mnogo puta zatražila lokaciju za trajni spomenik, ali ona još nije dodijeljena.

Navela je da to pokazuje da se politička, moralna i kulturna klima u Srbiji i Beogradu nije promijenila.

„Sećanjem na to i građenjem kulture pamćenja i kolektivnog pamćenja postajemo otvoren grad, grad koji poštuje drugačije, grad koji ne progoni one koji misle drugačije, grad koji ne progoni ljude koji su drugačiji po etničkoj, verskoj, klasnoj, seksualnoj i svim drugim osnovama“, zaključila je koordinatorica NVO „Žene u crnom“, Staša Zajović.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO