Žene u crnom: Genocid u Srebrenici je problem čovječanstva

Staša Zajović poručuje da je potrebno prekinuti mržnju i nasilje (Anadolija)

Nevladina organizacija “Žene u crnom” tokom sedmice uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, svakodnevno u Beogradu održava akcije kojima poziva da se taj zločin nikada ne zaboravi. 

Prva akcija u nizu, pod motom “Srebrenica svijetom hodi”, čin je, kažu, saosjećanja i empatije, i poziv da se Srebrenica nikada, nikom i nigdje ne ponovi.

“Žene u crnom” ističu da je genocid u Srebrenici najveći zločin posije Drugog svjetskog rata i da je, kao takav, problem cijelog čovječanstva.

Borba protiv negiranja genocida, naglasile su, zajednička je borba za univerzalne vrijednosti ljudskog dostojanstva i poštovanje žrtava svuda u svijetu. 

Iz ovog beogradskog udruženja smatraju da je način na koji se sadašnja vlast u Srbiji odnosi prema rezoluciji o Srebrenici sraman, ciničan i neprihvatljiv. I to ne samo za žrtve u Srebrenici, nego i za odgovorne i solidarne građane Srbije, koji već deset godina traže da Srbija 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid.

Poštovanje žrtava i dostojanstva svih naroda

„Za nas iz Srbije je posebna odgovornost zato što mislimo da ukoliko mi se sećamo, pamtimo, usađujemo u kolektivno sećanje žrtve zločina počinjenog u naše ime, pre svega genocida u Srebrenici, onda možemo da od drugih takođe zahtevamo da poštuju žrtve unutar srpskog naroda. To je jako važno za kulturu prekida mržnje, nasilja i to je veoma važno za mnoge druge buduće generacije“, rekla je čelnica organizacije “Žene u crnom”, Staša Zajović.

„Žene u crnom“ su pozvale zvaničnike Srbije i premijera Aleksandra Vučića, da ukoliko odluče da idu na komemoraciju u Srebrenicu, “tiho, bez pompe, propagadnih i marketinških kalkulacija, odaju poštovanje žrtvama”, jer će, kako navode, tako pokazati da mijenjaju odnos prema žrtvama i dati doprinos dobrosusjedskim odnosima.

Izvor: Al Jazeera i agencije