Tužilac za ubistvo navijača Ivkovića traži 18 godina zatvora

Marko Ivković je poginuo u neredima u Istanbulu 21. novembra 2014. (EPA)

Na Krviičnom sudu u Istanbulu danas je održano ročište u slučaju ubistva navijača beogradskog košarkaškog kluba Crvena zvezda Marka Ivkovića.

Ivković je ubijen u prošlogodišnjim neredima uoči utakmice Eurolige koju su domaći Galatasaray i Crvena Zvezda igrali u Istanbulu, javlja agencija Anadolija.

Današnjem ročištu je prisustvovao optuženi Kadri Aktas, koji je u pritvoru, i još dvojica optuženih koji se brane sa slobode.

Tužilac Ibrahim Baytekin je istakao da prikupljeni dokazni materijali ukazuju na to da je prvooptuženi Aktas koristio nož u tuči sa stradalim Ivkovićem i zatražio od Suda da mu izrekne zatvorsku kaznu u trajanju od 12 do 18 godina za ubistvo s predumišljajem.

Tužilac je zatražio i da se prvooptuženom produži pritvor tokom nastavka procesa.

Baytekin je kazao da videosnimci nereda kod istanbulske dvorane pokazuju da su se optuženi Aktas i stradali Ivković nalazili u istom kadru i da je optuženi nosio nož i zamahnuo njime ka ubijenom, a da su i na odjeći optuženog pronađeni tragovi krvi nastradalog Ivkovića.

U nastavku izlaganja, tužilac je od Suda zatražio oslobađajuće presude za preostalih šest optuženih, jer nisu pronađeni dokazi da su bili umiješani u ubistvo.

Nastavak pritvora

On je kazao da su protiv njih podignute optužnice, jer su prvobitno osumnjičeni da su sa Aktasom učestvovali u ubistvu, ali da bi zbog nepostojanja dokaza trebali biti oslobođeni.

Odbrana optuženog Aktasa je zatražila da se on brani sa slobode i da se ročište odgodi zbog pripreme odbrane.

Sud je potom odgodio ročište, ali i izrekao nastavak trajanja pritvora za optuženog Aktasa.

U sudnici su ročište pratili i sestra stradalog Ivkovića, Bojana Janković sa suprugom i konzulom Srbije u Istanbulu Sandrom Vujinović.

Marko Ivković je poginuo u neredima koji su ispred istanbulske dvorane Abdi Ipekci izbili uoči meča Eurolige koji su 21. novembra prošle godine igrali Galatasaray i Crvena Zvezda.

Izvor: Agencije