Startao ultramaraton Vukovar – Srebrenica

Maratonci će u pet etapa preći put dug 227 kilometara između Vukovara [Ovčara] i Srebrenice [Potočari] (Al Jazeera)

Povodom obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba od 6. do 11. srpnja 2015. godine organizira već tradicionalni IV. ultramaraton na relaciji Vukovar – Srebrenica.

U Memorijalnom centru Ovčara na startu maratona okupilo se pedesetak osoba, kako bi dali podršku maratoncima.

Uz lokalne ratne veterane, ispratio ih je i predstavnik ministra branitelja Hrvatske Predraga Matića.

Ultramaraton se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

Sjećanje na žrtve i rješavanje pitanja nestalih

“Namjera nam je podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice“, izjavio je Kemal Bukvić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Ujedno, poručeno je iz Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želi se podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba, kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek, 20 godina nakon rata, ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Maratonci i prateća ekipa prošli su kroz pješačku zonu u Vinkovcima, gdje ih je pozdravio zamjenik gradonačelnika Tomislav Šarić.

U Vinkovicima je završila prva etapa maratona duga 34 kilometra, prenosi Hina.

Druga etapa je od Vinkovaca do Brčkog, treća završava u Janji, četvrta u Zvorniku, a peta etapa, ujedno i završetak ultramaratona, je u petak, 10. srpnja, kada će maratonci oko 7:00 sati ujutro stići u Potočare.

Maratonce prati filmska ekipa

U IV. ultramaratonu sudjeluju četiri hrvatska ratna veterana: Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović, Robert Kasumović i Branimir Keler iz Osijeka.

Ove godine sudjeluju i Križan Bago iz Ureda gradonačelnika Zagreba te Božidar Popović i Dražen Ćućić iz Osijeka, kao i student Domagoj Šeremet iz Vukovara.

Maratonce će na putu pratiti filmska ekipa iz Osijeka koja će napraviti dokumentarni film koji povezuje patnju rata koju su prošle Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Maratonci će u pet etapa prijeći put dug 227 kilometara između Vukovara [Ovčara] i Srebrenice [Potočari].

Izvor: Agencije