Mađarska: Odobreno podizanje zida na granici

Od početka ove godine u Mađarsku je stiglo 54.000 migranata (Anadolija)

Mađarski parlament usvojio je danas zakonske akte kojima se pooštravaju pravila azila u toj zemlji i pruža pravno pokriće za podizanje ograde duž granice sa Srbijom.

Kako prenosi Reuters, novo zakonodavstvo skraćuje vrijeme za provjeru zahtjeva za azil i omogućava vlastima u Budimpešti da odbiju migrante koji su na putu iz Sirije i Afganistana prošli kroz sigurne zemlje.

Ujedinjene nacije i Vijeće Evrope su već kritikovali taj zakon, ocjenjujući da slabi zaštitu izbjeglica u Mađarskoj, podsjeća agencija.

Jednostavniji proces

Mađarska agencija MTI prenosi da je 151 mađarski parlamentarac glasao za, a 42 protiv, te su usvojeni amandmani na nekoliko zakona koji se odnose na migracije i azil.

Sadašnji dvostepeni proces davanja azila biće pojednostavljen, a amandmanima je, također, predviđeno da se tražioci azila nalaze u pritvoru tokom trajanja čitave procedure.

Mađarska je ranije najavila da će izgraditi ogradu visine četiri metra duž granice sa Srbijom kako bi spriječila dolaske ilegalnih migranata.

“Imigracija je jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se danas suočava Evropska unija. Članice EU tragaju za rješenjima, ali Mađarska ne može sebi dozvoliti da još čeka”, kazao je nedavno mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Granica između Mađarske i Srbije je duga 175 kilometara.

Mađarska je čak i zaprijetila da će zatvoriti granicu sa Srbijom kako bi zaustavila priliv migranata.

Od početka ove godine u Mađarsku je stiglo 54.000 migranata, a očekuje se da će do kraja godine u tu zemlju doći i do 130.000 ljudi.

Izvor: Agencije